Arlanda och Bromma flygplats hamnar på listan över de 20 värsta i världen. Foto: Mostphotos

Arlanda och Bromma på värstalista för flygplatser

Både Arlanda och Bromma är med på listan över de 20 värsta flygplatserna i världen. Rankingen baseras bland annat på omdömen från resenärer och punktlighet. Kategorier där de båda flygplatserna får usla poäng.

  • Publicerad 10:03, 4 okt 2018

Det är ingen smickrande lista som de båda flygplatserna i Stockholmsområdet placerar sig på.

Arlanda hamnar på plats 18 över världens sämsta flygplatser. Ännu värre är det för Bromma som landar en femteplats.

Listan är sammanställd av företaget Airhelp som vanligtvis livnär sig på att söka kompensation åt flygpassagerare som drabbats av inställda flyg och förseningar.

Rankingen baseras utifrån en poängsättning på tre huvudkategorier: Punktlighet för flygen, offentliga recensioner av servicekvalitén samt resenärers omdömen på sociala medier. De tre kategorierna läggs sedan ihop till en totalpoäng.

Ifrågasätter undersökningen

Swedavia som driver de båda flygplatserna ser såklart det negativa med att ha hamnat på listan, men att det bör beaktas vem som står bakom den.

– I det här fallet är det ett företag som hjälper resenärer som råkat ut för förseningar eller borttappat bagage, och de genomför undersökningen med redan missnöjda kunder. Men det är klart att man också måste beakta vad resultatet beror på, säger Hans Uhrus, presschef på Swedavia.

Mycket låg punktlighet

I första kategorin – den för punktlighet – får Bromma flygplats låga 4,4 poäng av 10. Bara två flygplatser i världen har en sämre punktlighet.

Arlanda får i sin tur 5,7 av 10 i punktlighet. Men Hans Uhrus på Swedavia tror sig veta vad de låga poängerna beror på.

– Som jag förstår det är undersökningen gjord i vintras, och i början av året hade vi extremt snöigt och blåsigt väder här i Sverige. Något som påverkade flygtrafiken.

Tror på bättre ranking framöver

Båda flygplatserna får över 7 när det gäller servicekvalité, men när det kommer till resenärernas omdömen taxar båda flygplatserna in på lite över 5 av 10 i betyg.

Trots de dålig placeringarna har Swedavia hopp om framtiden för flygplatserna.

– På Bromma ha vi genomgått flera förändringar på senare tid. En ny avgångshall stod klar för några veckor sedan och vi har nu även större lokaler och fler gater, något som höjer resandeupplevelsen, säger Hans Uhrus.

På första plats över de värsta flygplatserna hamnar Kuwaits internationella flygplats.

Världens sämsta flygplatser

Flygplatserna som fått lägst totalpoäng utifrån de tre kriteriernas poäng.

Källa: Airhelp.