Mycket byggs. Fokuset på att uppfylla t-baneavtalet har gått ut över kvaliteten på arkitekturen, tycker Lennart Nilsson. "Då tar man genvägar, men för en stad som ska stå hundra år är tid i projektstadiet väl investerad tid", säger han. Foto: Mikael Andersson/Järfälla kommun

Arkitekturpolicy ska göra Järfälla härligare

Ett hållbart och personligare Järfälla. För att åstadkomma det föreslår styret en ny policy för arkitektur i sitt budgetförslag.

  • Publicerad 15:19, 20 nov 2020

"Hus lever länge." Det konstaterar Lennart Nilsson (KD), kommunalråd i Järfälla, som har tagit initiativet till arkitekturpolicyn som ännu är på idéstadiet.

– Bygger man med kvalitet ska husen kunna leva i minst 100 år. Vi som är förtroendevalda nu kommer att bli dömda för det arbete vi lägger på de här områdena, säger han.

Att det framtida Järfällas utseende tas upp i budgetförslaget torde inte komma helt som en överraskning, så flitigt som arkitektur debatterats på senare år.

Ett exempel: Upplands Väsbys styre ställde i vintras kravet att nya hus ska byggas i "klassisk" stil. Branschorganisationen Sveriges arkitekter var kritisk och menade att det är fel att bestämma sig för en stil på förhand, rapporterade Sveriges Radio.

"Intellektuell process"

Lennart Nilsson poängterar att Järfällaalliansens förslag inte handlar om att styra över nybyggens utseende.

– Vi politiker har inte kompetens att bedöma detta, men vi ska fråga efter kompetensen när vi lämnar markanvisning eller har en detaljplan. Frågar man inte efter det finns risken att husen i stället byggs med standardmoduler.

Järfällabyggnader som Lennart diggar: "Det blå huset vid torget i Barkarbystaden tycker jag är lite kul. Det är lite åt art deco-hållet och med lite influenser från Italien. Där har man i alla fall tänkt till lite grann." Helhetsmässigt tycker han dock inte att man lyckats lika bra med "Sveriges modernaste stadsmiljö", som Barkarbystaden kallas på projektets hemsida. "Om man tittar på torget är det vackert, men går man bortanför det blir det lite enahanda." Foto: Theo Eriksson/Järfälla kommun

Debatten om arkitektur har tenderat att handla om vad som är snyggast – modernism eller klassiskt?

Lennart Nilsson tillhör dem som talar varmt om 1800-talets stenstad, men är också tydlig med att vi ska "utveckla vår tids arkitektur" snarare än kopiera förra sekelskiftets byggnader.

Framför allt efterlyser han mer identitet i det som byggs. Det kan röra sig om en så enkel sak som en skylt i porten med information om arkitekten och tanken bakom huset.

– Arkitektur är ett estetiskt uttryck, det bör vara personligt, unikt och i bästa fall vackert. God arkitektur ger dessutom en bra boendemiljö.

Och om folk anser att policyn består av floskler?

– Visst kan det vara så, om policyn blir styrande till en viss typ av arkitektur. Den här policyn ska snarare vara byggd på så sätt att man alltid möjliggör en intellektuell process. Vi har duktiga byggföretag och arkitekter, men vi måste också utmana dem.

Järfällabyggnader som Lennart diggar: "Vid Stäketfläcken, där man började bygga en väldigt fin villastad, finns några villor som är väldigt vackra. Men de är från en gammal tid. Man ska inte återupprepa, utan influeras av forna tidens arkitektur." Foto: Tengbom/Järfälla kommun

Så vill Alliansen bygga Järfälla

Variation av villor, radhus och parhus.

Lägenheter i olika upplåtelseformer som bostadsrätter, hyresrätter och äganderätter.

Planuppdrag i syfte att möjliggöra för fler att bo i småhus och villor arbetas fram.

En kommunövergripande arkitekturpolicy tas fram.

Höga miljö- och energikrav vid nybygge.

Möjliggörande för fler trähus.

Hänsyn till befintlig bebyggelse.

Källa: Alliansens förslag till mål och budget 2021–2023

Visa merVisa mindre