Hustak. Idéen är att vattenreningssystemen ska placeras på hustaken på höjden vid Skärholmen centrum. Foto: Illustration av Ellen Lindskog, Natalie Hase och Sogol Bahgban

Arkitekter vill rena vatten med alger på Skärholmens tak

Härom veckan avgjordes Klimatgalleriets tävling för idéer kring hållbart samhällsbyggande. Tre nyutexaminerade arkitekter vann med bidraget "Chlorella Vulgaris Skärholmen" som går ut på att regnvatten renas med hjälp av alger.

  • Publicerad 07:15, 20 nov 2021

Det är inte bara en struktur på ett tak utan också en rumslig upplevelse

Klimatgalleriet är en nystartad mötesplats för klimatsmarta idéer. De har anordnat en tävling med fokus på arkitektur, stadsbyggnad och design där 23 bidrag deltog. Priset och prissumman på 35 000 kronor gick till arkitekterna Ellen Lindskog, Natalie Hase och Sogol Bahgban och deras bidrag "Chlorella Vulgaris Skärholmen".

Idén bygger på ett vattenreningssystem där den grön mikroalgen "Chlorella Vulgaris" renar regnvatten när den träffas av solljus. Systemet är tänkt att placeras på hustaken som ligger på höjden vid Skärholmen centrum.

– Vi kände spontant att vi ville göra något som inte bara hamnade innanför tullarna och så tyckte vi att Skärholmen var en intressant plats. Vi spenderade en hel dag med att vandra runt. Det var ett rikt liv på torget och det fanns den där fantastiska fontänen. Vi insåg att vatten var en väldigt central aspekt av Skärholmens sociala liv, säger Natalie Hase.

Vinnare. Ellen Lindskog, Natalie Hase och Sogol Bahgban vann idétävlingen. Foto: Zoom

Uterum. Förutom att algerna renar vattnet fungerar anrättningen även som ett grönt utomhusrum. Foto: Illustration av Ellen Lindskog, Natalie Hase och Sogol Bahgban

"En rumslig upplevelse"

Tanken är att en cistern samlar in regnvattnet som sedan pumpas ut i ett system av genomskinliga rör med grönalger i. Vattnet renas när solen träffar algerna och blir samtidigt ett vackert utomhustak.

– Idén är att det inte bara är en struktur på ett tak utan också en rumslig upplevelse för de som bor där.

Vattnet rinner sedan ner i en annan cistern som kan försörja de boende med vatten.

– Vi vill att hela byggnaden ska bli som en apparat som både samlar, renar och distribuerar vattnet. Om vi får drömma så blir det dricksvatten men annars kanske det kan används när man duschar eller går på toaletten.

Alla tre tog examen från arkitektutbildningen i somras.

Hur känns det att ha vunnit?

– Det är jätteroligt verkligen! Det är också i relation till att få stå lite på egna ben direkt efter examen. Att man kan göra någonting själva och ha jätteroligt med det.

Än så länge är projektet enbart en idé och det finns inga planer på att förverkliga den i nuläget.

Bidraget finns att se digitalt på klimatgalleriet.se och i utställningen på Sergels torg som pågår till 28 november.

Om Klimatgalleriets tävling

Syftar till att sprida innovativa och nytänkande idéer för att få fram så många genomförbara klimatåtgärder som möjligt. Fokuset ligger på arkitektur, stadsbyggnad och design och bidragen tävlar om en prissumma på 50 000 kronor.

I tävlingsjuryn sitter Anna Bergström (återbrukskonsult), Katarina Luhr (miljö- och klimatborgarråd, Stockholms stad), Jonas Olsson (vd, Stiftelsen Svensk Industridesign) och Einar Rodhe (arkitekt, NorellRodhe, lektor Konstfack).

Juryns motiverar Chlorella Vulgaris Skärholmens vinst med att de på ett övertygande sätt visar möjligheten till systematisk tillämpning i befintlig bebyggelse och att det finns potential för att göras i större skala, även i andra typer av bostadsbebyggelse.

Källa: Klimatgalleriet


 

Visa merVisa mindre