Arkitekter rasar mot byggplaner vid Marabouparken

Sundbybergs stad vill göra Marabouparken mer central, bland annat genom byggnation mot vattnet. Fyra landskapsarkitekter varnar nu för konsekvenserna av stadens förslag. – Det är ett ingrepp i parken, säger landskapsarkitekten Anders Kling.

  • Publicerad 09:48, 2 maj 2016

Marabouparken har lyfts fram som en viktig pusselbit i Sundbybergs nya stadskärna. I det förslag som i fyra veckor varit ute på samråd får parken en ny entré från sjösidan där ett antal byggnader också uppförs. Med nya gator och gränder runt parken vill staden ytterligare ge parken fokus.

Men nu hissar tre landskapsarkitekter och en docent i konstvetenskap från Stockholm varningsflagg för att förslaget istället kan förstöra parken.

– Marabouparken är en av de kulturhistoriskt mest värdefulla parkerna i hela Stockholmsområdet. Den föreslagna bebyggelsen och vägdragningar längs med parken skulle förändra den helt och hållet, säger Anders Kling, landskapsarkitekt på LAR/MSA.

Konsekvenserna vore både estetiskt och funktionellt negativa, anser de. Och heller inte i linje med Marabouparkens ursprungliga idé. ”Marabouparken är först och främst ett skådebröd, en park att flanera runt i, en känslig miljö som inte tål de belastningar föreslagen exploatering skulle medföra”, skriver de i ett inlägg.

– Det är ett ingrepp i parken, parkyta tas ju i anspråk för att bygga väg. Det ändrar inramningen, idag är det grönt med träd och buskar. Med hus och väg får parken helt andra förutsättningar. Parken är också gjord för försiktig användning. Med hus tätt inpå skulle den få ett helt annat tryck på sig.

Med det menar skribenterna dock inte att intentionen att göra Marabouparken mer tillgänglig är fel.

– Det är bra att fler får tillgång till parken, men det är viktigt att de är medvetna om vad de gör, säger Anders Kling.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Nu är det full rulle i Ursviksskogen

Nyheter Mountainbikes är heta trenden i Cykelsverige Mountainbikes blir allt populärare i Sverige – och i Sumpan finns ett cykelmecka i Igelbäckens naturreservat. På helgerna är det knökfullt på parkeringen.onsdag 21/10 11:09

Grovsopor fortsätter att dumpas i Sumpan

Nyheter FTI har satt in vakter och hotat ta bort stationen Folk fortsätter att dumpa grovsopor vid återvinningsstationerna i Sundbyberg. Företaget som sköter stationerna har satt in väktare under sommaren och varit inne på att ta bort stationerna helt.onsdag 21/10 10:56

Laddar för nya fester – technoklubb i klassiska lokaler

Nyheter Variation. Planerar även evenemang för en lite äldre målgrupp Det är åter festdags på gamla Lorry. Lagom till löning blir det technoklubb på dagen – dessutom bjuds det på häng för en äldre målgrupp.tisdag 13/10 16:47