Arkitekter: "Bygg skydd för utsatta i Hornstull"

Bygg vindskydd för utsatta i stället för exklusiva bostäder. Två arkitekter vill väcka debatt om gentrifieringen med skjul i Hornstull.

  • Publicerad 10:39, 18 mar 2015

Det var när Hornstulls galleria började bli klar som tankarna kring ett vindskydd för människor i samhällets utkant tog form hos arkitekterna Miguel Lara och Petter Jacobson.

– Hornstull har blivit en väldigt bra plats på många sätt men förändringen väckte också en rädsla hos mig för att vi slår ut och exkluderar de som inte har råd att dricka öl på Tjoget, säger Miguel Lara.

Han och Petter Jacobson har länge intresserat sig för socialt utsatta områden, segregationen och pratat mycket om hemlösa och marginaliserade grupper i samhället. Ett stenkast från Hornstulls torg såg de en tom, stor plats där deras idéer kunde konkretiseras.

Deras förslag är en byggnad, ett vindskydd, placerat på södra Kristinehovsgatan där utsatta människor ges en plats att vistas på.
– I stället för att bygga dyra lägenheter vill vi stå upp för ett offentligt rum för alla. Jag tror att många vill att staden ska vara till för alla men diskussionen stannar ofta av där. Vi vill lyfta frågan om man också är beredd att stå för det eller om man bara är mån om sin lägenhets värde, säger Petter Jacobson.

Skjul i Göteborg

De kallar sitt förslag ”Gapahuk på piedestal”. Gapahuk, som är ett norskt ord för vindskydd, har använts flitigt i Göteborg för att beskriva de skjul som kommuner och stadsdelsnämnder i samråd med företagsföreningar, polis och lokaltrafik byggt åt stadens missbrukare.

Där väckte vindskydden en debatt om staden verkligen ville ge de utsatta rätt till det offentliga rummet eller om avsikten bara var att gömma undan och få bort oönskade från stadens torg och stationer.

– Det känns som att man i Göteborg gjorde det här lite i skymundan och placerade skjulen ute i industriområden och då blir resultatet tragiskt, säger Miguel Lara.

– Vår idé är tvärtom att sätta vindskyddet mitt i Hornstull. Bygg gapahuk i innerstan och nya bostäder i ytterstan, säger Petter Jacobson.

"Frizon"

Kritiken mot vindskydden kan också komma från motsatt håll, från dem som inte menar att missbruket göms undan utan tvärtom anser att staden genom att skapa en permanent ”frizon” signalerar att samhället accepterar och kanske till och med uppmuntrar beteendet.

Det moraliska dilemmat känns igen från debatter om tiggeri och sprututbyte, menar Miguel Lara.

– Det är så klart jätteproblematiskt. Vi vill inte uppmuntra till missbruk och är inte själva övertygade om att detta är rätt väg att gå men vi tror att vi måste ta tag i och diskutera frågan, säger han.

Trots att staden vräker tältläger och att polisen satsar på att avhysa missbrukare från parker och torg tror arkitekterna ändå att många Södermalmsbor skulle ställa sig bakom vindskyddet.

– Jag är helt övertygad om att Söder tål ett missbrukarhus eller en flyktingförläggning.  Om alla drar sitt strå till stacken så behöver inte uppoffringen blir så stor, säger Miguel Lara.

För kontroversiellt

Däremot tror varken han eller Petter Jacobson att någon politiker kommer våga eller vilja driva förslaget.

– Det blir för konkret att bygga ett hus för att de ska vilja ta tag i det här, säger Miguel Lara.

Är ert förslag bara ett debattinlägg eller vill ni att det genomförs?

– Jag vill att det förverkligas som ett monument som går att använda och som får en att tänka över människors utsatthet, säger Miguel Lara.

– Jag tycker att det vore otroligt intressant att få bygga det men det kräver en större process, där bygget förankras på många olika plan, säger Petter Jacobson.

Gapahuk på piedestal

Vad: Ett robust vindskydd omgiven av en stadsodling.

Var: Södra Krisinehovsgatan, Hornstull.

För vem: För de som idag saknar plats i det offentliga rummet.

Varför: För att väcka debatt om och bryta mot gentrifieringen.

Av: Arkitekterna Miguel Lara och Petter Jacobson på Vi Arkitektur.

Visa merVisa mindre