Parkering. Byggnaden är sig lik, men i övrigt är det mycket som skiljer vision från verklighet vid höghuset utanför Vårberg centrums västra ingång. Foto: Claudio Britos

Arkitektens vision vs. verkligheten

Det är inte bara på sociala medier som verkligheten är retuscherad och förfinad. Det kan lika gärna bli en trafikskylt som får ryka. SkärholmenDirekt åker ut för att se hur verklighetens 127-hus liknar arkitekternas visionsskisser.

  • Publicerad 11:18, 9 feb 2020

Visionsskisser skapas av en arkitektbyrå för att visa upp hur ett byggprojekt kommer se ut och passa in i ett visst område. Gemensamt för i stort sett alla är att de syftar till att visa platsen från dess allra mest inbjudande sida.

Så långt inga konstigheter.

Men det är inte alltid som arkitekternas drömmar har bäring i verklighetens kalla ljus. Vi tog redaktionsbilen på rundtur i Skärholmen för att undersöka saken. Med oss hade vi en bunt utskrivna skisser som facit.

Vårholmen 6, Vårberg:

Foto: Claudio Britos

Vi börjar i Vårberg, där höghuset på fastigheten Vårholmen 6, tornar över parkeringen vid centrumbyggnadens västra ingång.

Moritz Jochen märker direkt att det saknas en del:

– Titta på den här bilden, säger han och pekar på det utskrivna visionsskissen från arkitektbyrån.

– Huset är fulare på bilden, balkongerna är finare i verkligheten, men resten. Titta vad trevligt. Det är inga bilar, det är billiga frukter. Var är det här trädet? Var är alla de andra träden? Det står bara fullt med bilar här, och det blir fullt med avgaser som går på balkongerna.

Ett vårdhem som skymtar till vänster om höghuset har blivit något lägre på bilden. Dessutom är den beskuren så att själva centrumbyggnaden är utanför bildens ramar.

Skärholmens torg:

Foto: Skärholmen centrum

Spegelvänt. Men annars en hyfsad representation av Skärholmens torgliv, tycker Carla Nordenmark. Foto: Claudio Britos

En station bort, i Skärholmen, har Pitcher´s World of Activities nyligen gått i konkurs. Nu går alla förbi de stängda dörrarna, som förut stod öppna för torgets törstiga.

Carla Nordenmark studerar på en folkhögskola i närheten, och passerar Skärholmens centrum regelbundet. Förutom att restaurangen har stängt tycker hon inte att bilden ljuger henne rakt i ansiktet:

– Det vore trevligt med en terrass som på bilden, men annars ger det faktiskt en ganska bra känsla. Det brukar vara ganska mycket liv och många som hänger här på torget. I stort sett tycker jag nog att bilden stämmer bra.

Sätra torg:

Foto: Peab

Benutrymme. Promenadgatornas bredd är det första som Johan Fernold noterar när han jämför Sätra torg med skissen. Foto: Claudio Britos

I Sätra finns ett nytt kvarter att granska. I Sätra finns också, just idag, Johan Fernold. Han är grafisk formgivare och på väg till tunnelbanan. För vår skull stannar han upp och reflekterar över skisserna som föregick byggandet av det sprillans nya Sätra Torg:

– Det här är ju inte ett foto utan en datarenderad bild, så det är klart de tar sig lite friheter. Promenadgatorna ter sig lite mer öppna på bilden, det är utslagna träd, säger han och tittar sig omkring en gång till.

– Sedan räknar jag till... i alla fall 15 bilar som står här just nu. Så det var ju tur att de renderade bilden precis när det bara stod en bil här!

Vita liljans väg, Bredäng:

Foto: Ettelva arkitekter

Likt? Trafikskyltarna byttes mot träd när Vita viljans väg skulle förhandsvisas. Foto: Claudio Britos

Det sista stoppet är Vita Liljans väg i Bredäng. Vid en första anblick är det en relativt modest vision som arkitekterna tagit fram. Det är folktomt på Vita Liljans väg på både skiss och i verkligheten. Och ingen har ritat in en grönsaksmarknad som inte finns.

Men då rullar Rolf Kassberg förbi i sin sedan. Han stannar och vevar ner rutan, håller upp bilden mot huset. Efter lite eftertanke hittar han ändå fem fel:

– Det är inte så stor skillnad... men det är klart, det finns ju inga träd på det där sättet som det gör på bilden.

Tanken var god, med tiotalet träd längs ingångarna till huset, men i asfalten finns inte ens växtbäddar om man nu skulle vilja plantera en björk för att gröna till området.

Så ser det ut. I en annan verklighet är parkeringen vid Vårbergs torg en lummig grönsakshandel. Där strosar Moritz Jochen och försöker hitta en perfekt mango tidigt på morgonen medan svalorna flyger förbi. En station bort sitter Clara under de kulörta neonskyltarna på Pitcher's terrass.

Det var inte bara bättre förr. Ibland var det också lite, lite bättre i den verklighet som vi aldrig fick.

Arkitekten: Ville visa hur bra det skulle kunna bli

Det var inte alltid meningen att verklighet och vision skulle skilja så mycket. Arkitekten Matz Ahlstrand på Gatun arkitekter har varit med och tagit fram Vårholmen 6. Vad känner han för platsen idag?

Varför skiljer sig bilden så mycket från verkligheten?

– Visionsbilder gör man ofta väldigt tidigt i ett projekt. Så när projektet fortgår och entreprenörer upphandlar prylar, fönster och annat, så tillkommer en massa och förändras. Allt efter själva förslaget är egentligen bortom vår påverkan.

Parkeringen framför huset var aldrig en del av arkitektbyråns uppdrag. Men att ändå måla dit en torghandel var inte ett försök att skönmåla. Snarare var det ett uttryck för optimism. Nästan som en slags uppmaning till de som bestämmer:

– När vi gav oss in i projektet så fanns det vissa tankar från fastighetsägaren om att utveckla den där ytan mellan huset och centrumet. Så när vi tog fram skissen valde vi att rita den på det sättet. Vi ville visa hur bra det kunde bli, om man valde att göra om den där tråkiga parkeringen.

Skönmålning?

Arkitektupproret är en förening som gjort sig kända för att ofta höja kritiska röster mot det de tycker är ful arkitektur. De har gjort sin egen granskning av visionsskisser under namnet "Fake views".

– Jämförelserna gör vi för att allmänheten ska få upp ögonen för att de ofta blir lurade med en massa skönmålning, när resultatet ändå bara blir samma likriktade och själadödande tristess, säger Sigvard Freylander, som är arkitektupprorets ordförande.

Fake views

I kampanjen "Fake views" försöker intresseorganisationen Arkitektupproret kasta ljus på den skillnad som ibland uppstår mellan vision och verklighet i byggprojekt. De har bland annat kritiserat nya tunnelbanenedgången på Odenplan och Sven-Harrys konstmuseum vid Vasaparken.