Arkitekten: ”Trä ligger närmare människokroppen”
Det matchar betongens fördelar – och har sina egna unika kvaliteter. Arkitekten Petra Gipp har ritat det som ska bli Kungsholmens första moderna flerbostadshus i trä och vill att fler ska ta till sig ett nytt sätt att bygga.
- Nyheter
- Publicerad 05:00, 2 mar 2020
I Stadshagen på Kungsholmen, vid kanten av en brant sluttning ner mot Karlbergskanalen, planerar Folkhem för två punkthus med åtta våningar och totalt 64 lägenheter.
Ovanpå en sockel av ljus betong vilar huskropparna som har en fasad av bruntonad, linoljekokt furupanel.
– Jag ville åstadkomma en hel volym som var skulpterad i trä, säger arkitekten Petra Gipp.
Fakta
Förutsättningarna för projektet var att även byggnadernas stomme skulle vara i massivt trä. Och det passade henne utmärkt.
– Betong är ett fenomenalt material i mötet med marken, men jag ser trä som en naturlig förlängning av landskapet ovan berggrunden. Trä har en annan karaktär än betong, det har en lätthet och en värme och jag tanker att det ligger närmare människokroppen, säger Petra Gipp.
KL öppnar för nya möjligheter
Med KL-tekniken, där brädor limmas ihop till ett tjockt och starkt skivmaterial, kan trä matcha flera av betongens fördelar. Det blir starkt, stabilt och det går att skulptera i, förklarar Petra Gipp.
– Du kan karva i det och ta upp öppningar på ett friare sätt än i en traditionell regelstomme. I teorin skulle man kunna göra en stor box och gröpa ur ett hus ur den, säger Petra Gipp.
Fakta
Som arkitekt har hon en konstnärlig profil och har ställt ut på både Liljevalchs och Venedigbiennalen. I år sitter hon själv i juryn för Träpriset 2020, en arkitekturpris som branschorganisationen Svenskt Trä delar ut vart fjärde år.
– Jag delar uppfattningen om att vi behöver jobba mer i trä. I vanlig ordning går det trögt i början. Det gäller att få människor att ta till sig ett nytt sätt att bygga.