Arkeologichock: 1000-åriga fornfynd slängdes

När en vikingatids silverskatt hittade i Molnby vid en arkeologisk utgrävning kastades flera andra fornfynd bort. Nu reagerar Vallentunapolitikern Lovisa Kronsporre (C). – Självklart blir många upprörda över det här.

  • Publicerad 17:21, 10 aug 2017

När en stor, uppmärksammad vikingatida silverskatt hittades i Molnby var det inte alla fynd som fick lika stor omsorg som den fantasieggande gömda myntskatten.

Tusenåriga amulettringar från järnåldern gick till metallåtervinningen eftersom arkeologifirman som grävde helt enkelt inte hade möjlighet att ta hand om fynden.

Svenska Dagbladet har uppmärksammat att liknande saker händer regelmässigt vid utgrävningar i Sverige.

Det känns fel och sorgligt att förstöra över tusenårigt rituellt konsthantverk.

Så skriver journalisten Ola Wong i personligt hållen text om händelserna efter att lyfts av arkeologen Johan Runer larmat.

Speciellt vid väg- och byggprojekt gäller det att fort och billigt få den arkeologiska undersökningen undanstökad så att byggen kan ta vid, menar han.

De arkeologifirmor som inte agerar ”fyndkramare” och är beredda att låta bli nödvändig men tidskrävande konservering av gamla metallföremål och skicka iväg till återvinningen istället vinner de upphandlingar som länsstyrelserna gör, enligt Runér.

Kulturnämndens ordförande i Vallentuna, Lovisa Kronsporre, tycker att frågan bör diskuteras politiskt.

-Jag förstår om folk blir upprörda över det här, säger hon.

I ett mail till mitt i skriver hon:

”Att detta förekommit vid utgrävningen i Molnby är ny information för mig. Gallringar av fynd har skett i alla tider men det är förstås olyckligt om det innebär att viktiga fynd aldrig får chansen att bli ordentligt undersökta”.

Lovisa Kronsporre (C).

Hon tänker ta upp frågan i Vallentuna kommuns kulturnämnd och fundera på om de föremål som idag slängs skulle kunna tas om hand på något alternativt sätt.

– Jag ska självklart ta reda på mer kring utgrävningen som gjordes i Molnby och se över vad vi kan göra i Vallentuna vid framtida utgrävningar för att undvika att kulturella fynd inte får chansen att undersökas. Till exempel skulle det vara intressant att se över möjligheterna att låta ideella föreningar som är intresserade av fynden ta hand om sådant som vid utgrävningen annars skulle slängts, säger hon.

Samtidigt framhåller hon att hon har förståelse för att viss gallring sker om att allt inte kan sparas och undersökas.