Polisen är beredd för århundradets derby på Friends arena på söndag. Foto: Mostphotos

Århundradets derby kräver stor polisinsats

Polisen hoppas på folkfest när AIK och Hammarby drabbar samman i det som ser ut att bli det största fotbollsderbyt i Stockholm någonsin. Men de är samtidigt beredda på att festen snabbt kan bli bråkig. – Vi har gjort ett personaluttag som ska kunna hantera det, säger Lars Byström vid polisen.

  • Publicerad 16:47, 21 sep 2018

Det har kallats århundradets derby och på läktaren väntas utsålda stolar och publikrekord.

De inblandade är bittra rivaler och båda med i toppstriden i fotbollsallsvenskans sista tredjedel. Söndagens match på Friends arena mellan AIK och Hammarby blir helt klart något speciellt.

Också för polisen, även om vanan för Stockholmsderbyn är stor.

– Det är ju inte första derbyt vi gör direkt, skillnaden är att vi förväntar oss mer folk än normalt. Men det är mer en logistikfråga och vi har gjort ett personaluttag som ska kunna hantera det, säger Lars Byström, talesperson vid Stockholmspolisen.

Varit stökigt tidigare i år

Vid tidigare derbyn den här säsongen har det varit stökigt på sina håll.

Matchstarten mellan Hammarby och Djurgården på Tele2 arena i början av september försenades efter att en bengalisk eld kastats och träffat en person på sittplatsläktaren.

Det var även stökigt när samma lag möttes i våras, något som gjort att polisen minskat publikkapaciteten på ståplatsläktarna på Tele2 arena. Det har däremot inte gjorts till söndagens derby.

– Anledningen är att stöket är kopplat till just Tele2 arena, säger Lars Byström.

Trångt i söndagstrafiken

Vid fullsatt tar Friends arena in närmare 50 000 åskådare och polisen varnar för att det kommer bli trångt i anslutning till matchen. Både i kollektiv- och fordonstrafiken.

– Det är söndag och det är inte den normala trafik- och folktätheten, men visst kommer det påverka och vi uppmanar folk att vara ute i god tid. Räkna med trängsel 1,5 timme innan och efter matchen, säger Lars Byström.

Kommer ni spärra av gator?

– Vi kommer att göra mindre avspärrningar i anslutning till arenan, men inga större är planerade. Skulle det däremot hända något är vi redo för det.

Fakta

Historiskt kaotiska Stockholmsderbyn

Djurgården – AIK 2-2, allsvenskan 2015

Djurgården hade redan förlorat ett derby under säsongen, då mot Hammarby.

I halvtid i mötet på Tele 2-arena ledde AIK med 2-0 och det såg ut att kunna bli ny tung derbyförlust för Djurgården.

Bengaler tändes på läktaren och en ung djurgårdssupporter träffades i nacken av en brinnande bengal som kastats från en övre del av Djurgårdens läktarsektion.

Den andra halvleken försenades, men supportern ska ha klarat sig utan större skador. Djurgården kom tillbaka och ordnade oavgjort.AIK – Hammarby 1-1, allsvenskan 2004

Tre omgångar kvar av allsvenskan och två lag som var borta från tätstriden. AIK kämpade dessutom för överlevnad i botten av tabellen.

Hammarby hade vunnit med 1-0 när lagen möttes tidigare på säsongen, och efter att Bajen även den här gången tog ledningen försökte frustrerade personer ur AIK-klacken att storma planen.

Grindar och insatspoliser på Råsunda stoppade däremot kaoset från att bli totalt.

Matchen avbröts, spelare och domare lämnade planen. Först 50 minuter senare återupptogs matchen. AIK dömdes till 100 000 kronor i böter och att spela två hemmamatcher inför tomma läktare.

AIK – Djurgården 1-1, allsvenskan 2001

Derbyfesten på Råsunda mellan två lag med toppambitioner urartade redan innan avspark.

Ett 100-tal huliganer från båda sidor möttes upp i Vasaparken och slog varandra blodiga med baseballträn och knivar.

Fyra personer fördes till sjukhus, en med allvarlig knivskada, skrev Aftonbladet.

Djurgården – Hammarby 2-0, allsvenskan 1995

Ett av få derbyn på Stockholms Stadion. Sex omgångar kvar av allsvenskan och frustrationen var stor hos Hammarby. Ett bra lag på pappret låg fast i botten och förlust mot rivalen Djurgården blev för mycket.

10 minuter efter slutsignalen stormades planen av huliganer från båda lägren för ett stort slagsmål på Stadions gräsmatta.

Trots en bra avslutning på säsongen åkte Hammarby ur allsvenskan. Djurgården slutade sexa.

Visa merVisa mindre