Han får dagligen in anmälningar om djur som kommer i konflikt med oss människor.

Oftast handlar det om vildsvin, rådjur eller älg som tar sig in i villaträdgårdarna.

– Vildsvin kommer in och välter soptunnor. Rådjuren äter upp tulpaner. På våren stöter man ibland på fjolårskalvar av älg som blivit frånstötta sin ko och vill äta i trädgårdar. På hösten går de in och äter fallfrukt.

Rådjur angrep hund

I Vallentuna tog sig en rådjurshona nyligen in på en villatomt där ägarna har hund. Hon hade ungar och blev så stressad av hunden att hon angrep den.

Älgstammen förvaltas med reglerad avskjutning utifrån hur stor den är i ett visst område.

– Men viltsvinen hittar man överallt, särskilt längs Roslagskusten, i ett ökande antal. Det är den art som jagas mest och samtidigt den vi får mest påringningar om.

Bäver skapade översvämning

Även rådjuren ökar. Visserligen skjuts fler nu, men om de tidigare brukade duka under av svält under snörika vintrar överlever de nu i högre grad.

Bävern kan bygga fördämningar eller fälla träd. Vid Norrortsleden i Täby orsakade deras fördämningar översvämningar i våras.

Snor skor

Mikael Fransson får också många samtal om räv.

– Det kan handla om att räven har en lya där folk bor. Rävvalparna knycker ofta folks skor och kan gå in i hus. De utgör ingen fara, men folk upplever att det blir obehagligt.

Grävlingarna är inte lika busiga, men som namnet antyder ägnar de sig åt att gräva. Om de sätter bo under ett hus kan de underminera grunden.

Kala öar

Det finns också fåglar som besvärar människan.

– Kanadagäss hör till odlingslandskapet där de som alla gåsarter kan göra skador på gröda. De dyker även upp på badplatser där det kan bli olägenheter i form av spillning.

Skarv är en kustart som också kan dyka upp vid sjöar. Deras illaluktande bajs innehåller ammoniak som fräter bort trädens lövverk och lämnar dem kala.