Årets sommardrink 2020 kammades hem av Henrik från Vaxmora

Vaxmorabon Henrik Söderström kammade hem titeln Årets Sommardrink 2020.  Precis innan deadline skickade han in sitt recept inspirerat av sin barndoms somrar i Norrland.  – Det känns väldigt kul, men det var lite oväntat, säger han. 

  • Publicerad 16:30, 3 jul 2020

Mat- och smakglade Henrik Söderström blandade det vinnande receptet i tävlingen Årets Sommardrink 2020. 

Drinken som fått namnet Currant(ly) (g)in isolation är en frisk blandning av smaker från syrliga röda vinbär, halloninfuserad Aperol, gin och tonic med en touch av lime. 

– Jag gick tillbaka till min barndom i Norrland där man plockade vilda hallon på ängen eller satt på gården och plockade röda vinbär direkt från busken. Vinbär är lite syrligt och hallon är sött och gott så det blir nog bra ihop tänkte jag, säger Henrik Söderström. 

Fakta

Henrik Söderström

Ålder: 42 år.

Bor: Vaxmora.

Familj: Fru och två barn, 7 och 10 år.

Yrke: Jobbar med personalfrågor.

Intresse utöver mat och drinkar: ”Jag gillar att fjällvandra. Hela familjen ska upp i de norrländska fjällen i sommar. Vi hade en tågresa bokad till Alperna, men den fick vi ju boka av på grund av corona, men det blir bra med fjällen.”

Instagram: @bistrohybris

Visa merVisa mindre

”Lite oväntat”

Efter att först ha fallit juryn i smaken kammade den somriga drinken sedan hem 43 procent av folkets röster. 

– Det var lite oväntat, jag sökte väldigt spontant precis innan ansökningstiden hade gått ut. Men det känns riktigt kul att jag har vunnit, säger Henrik Söderström. 

Fakta

Henriks vinnande recept

Currant(ly) (g)in isolation

Glas: större vinglas

Ingredienser (1 drink):

Is
Färska hallon
5 cl Whitley Neill Gin
2,5 cl halloninfuserad Aperol
3 cl färskpressad citronjuice
2 cl sockerlag på röda vinbär
1 sked lime & myntagranité
10 cl Schweppes Premium Mixers Tonic & Twist of Lime

Gör så här:

Placera en stor isbit i en shaker. Mät upp och häll i alla ingredienser förutom granité och tonic. Skaka och häll upp blandningen i isfyllda vinglas. Toppa med Schweppes Premium Mixers Tonic & Twist of Lime. Lägg granité i glasets öppning och placera ut färska hallon.

Halloninfuserad Aperol

Ingredienser:

1 dl hallon
10 cl Aperol

Gör så här:

Lägg i hallon i Aperol. Låt dra i ett dygn. Sila bort hallonen ur Aperolen.

Sockerlag med röda vinbär

Ingredienser:

200 g frysta röda vinbär
5 dl socker
1 l vatten

Gör så här:

Koka vatten och socker i en kastrull under omrörning tills dess att sockret smält. Lägg röda vinbär i den varma sockerlagen och låt stå i tre timmar. Sila av vinbären och kyl vinbärsockerlagen.

Lime & myntagranité

Ingredienser:

2 dl is
1 lime
1 knippe färsk mynta

Gör så här:

Pressa limen. Mixa limejuicen tillsammans med is och mynta.

Visa merVisa mindre

Gillar drinksfärer

Bara några veckor innan han fick nys om tävlingen startade han instagramkontot @bistrohybris, mest för att kunna dela recept med släkt och vänner. 

– Jag tycker framför allt att det är roligt att göra olika typer av smaksatt skum. Sen är det också väldigt kul att göra en sfär med en flytande drink inuti, det blir lite kemi, säger Henrik Söderström. 

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Jag svär – det är en sfär. En gin tonic-sfär med smak av gurka. Toppad med lite mynta och riven rosépeppar.

Ett inlägg delat av Hybris Henke (@bistrohybris)

Favoriten är en sur en

Den egna favoritdrinken är Old Maid. En drink med gin, citron, gurka och mynta. 

– Jag gillar lite sura drinkar överlag och det blir jättefräscht med gin, gurka och mynta tillsammans. Den passar perfekt som fördrink när man har gäster över på middag, säger Henrik Söderström. 

Fakta

Tre tips för en härlig drinkstund i sommar

Här delar Henrik Söderström med sig av sin bästa tips:

Smaksätt drinken med hemmagjord syrup. Att göra syrup är enklare än du tror och det är till skillnad mot att köpa likörer ett billigt knep för att få till oändliga smakvariationer. Dessutom passar en syrup perfekt även till alkoholfria drinkar.

För att koka en syrup: placera hälften delar socker och hälften delar vatten i en kastrull tillsammans med något som du gillar smaken på. Koka upp under omrörning till dess att sockret smält och låt puttra till den konsistens som du vill ha. Sila ur din valda ingrediens. Syrupen är nu klar och bör förvaras kylt.

Två av mina favoritingredienser till syrup är ingefära och fläder. Ett isfyllt glas med syrup på ingefära, färskpressad limejuice och Schweppes tonic, är till exempel väldigt läskande en varm dag.

Servera i udda loppisfyndade glas. Att servera drinkar i en variation av loppisfyndade glas är ett life-hack av rang. Det ger en mer personlig upplevelse, man slipper ta miste på ur vems glas man dricker, det är snällt mot miljön, och det är inte ”hela världen” om ett glas råkar gå i kras.

Ladda upp med is i frysen. Beroende på glas och tillfälle är olika storlekar på isen att föredra. Ibland behövs ett riktigt isberg i glaset, medan det en annan gång är iskross som gör sig bäst i drinken. Varför inte ägna två minuter åt att frysa in vatten i olika former, och på så sätt skapa din egen is-buffé i frysfacket?

Visa merVisa mindre

Blandat sedan 2012

Han är allmänt intresserad av att kombinera smaker och älskar att laga mat. Drinkar har han blandat sedan 2012. 

– Jag hade först inte tänkt det men nu blir jag sugen på att vara med en gång till om tävlingen hålls igen, säger Henrik Söderström.

Fakta

Årets Sommardrink

Tävlingen Årets sommardrink arrangeras av Schweppes och hemmamixare från Sveriges alla hörn har skickat in recept på sina bästa sommardrinkar.

Expertjuryn bestående av youtubern och dryckesinspiratören David Kringlund, Nöjesguidens chefredaktör Pelle Tamleth, och Candi Jennings, Brand Ambassador för Schweppes i Sverige, bedömde först bidragen och enades om fem finalrecept.

Sedan tog folket över. I en omröstning på drinkgeneratorn.se under juni månad avgjordes vinnaren.

Utöver äran består priset av ett drinkbord, sex stycken Schweppesglas samt ett hemmamix-kit med verktyg, kryddor och Schweppesprodukter.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Glädjande statistik: Fortsatt fallande coronakurva

Nyheter Lägsta antalet nya fall på fyra veckor I vecka 2 konstaterades 118 nya coronasmittade i Sollentuna Det är det lägsta antalet på fyra veckor.torsdag 21/1 14:27

Rekordmånga skjutningar i Stockholm 2020

Nyheter Sollentuna bland de absolut hårdast drabbade Förra året var det rekordmånga skottlossningar i Stockholms län. Hårdast drabbat var Järva med 22 skjutningar, men LPO Sollentuna ligger inte långt efter med 20.torsdag 21/1 14:00

Snart kan 70-plussare få vaccinet i armen

Nyheter Så vet du när det är din tur Många väntar nu ivrigt på att få vaccinera sig mot covid-19. Men hur vet man när det är ens tur och hur man bokar en tid? Vaccinsamordnaren Magnus Thyberg om hur, var och när stockholmarna får...torsdag 21/1 12:24