Två av årets sämst fungerande byggarbetsplatser fanns i Järfälla, enligt Byggnadsarbetarens granskning. Foto: Mostphotos

Årets sämsta byggarbetsplatser finns i Järfälla

En byggarbetsplats i Järfälla har utsetts till årets sämsta av tidningen Byggnadsarbetaren. Facket har levererat svidande kritik mot arbetet i Barkarbystadens kvarter nummer sex – och i september omkom en byggnadsarbetare i en fallolycka.

  • Publicerad 12:34, 11 dec 2019

Under namnet Six one, efter Barkarbystadens sjätte kvarter, marknadsförs de 119 hyresrätterna som ”smarta” och ”hållbara”. Bygget har dock kantats av en rad problem – inte minst när det gäller säkerhet.

I början av juli stoppades arbetet efter att en byggnadsarbetare jobbat på hög höjd utan skyddsräcke och sele. Bara ett par veckor senare ramlade en 41-årig byggnadsarbetare från Lettland och omkom.

– Det finns en mentalitet på byggarbetsplatsen. De bryr sig inte om skyddet över huvud taget, säger Tomas Kullberg, ordförande för Byggnads region Stockholm-Gotland, till tidningen Byggnadsarbetaren.

Arbetare död efter fall från byggställning i Barkarbystaden

Facket har även fört fram kritik om hanteringen av avtal och id-kort.

– Det är en arbetsplats med dålig styrning och struktur och det har varit svårt att få fram i vilka bolag byggnadsarbetarna jobbar på. Det finns inga avtal och det är problem med ID06-korten, säger Tomas Kullberg i ett pressmeddelande från fackförbundet Byggnads.

Byggherren: Allvarlig kritik

Byggherren Brabos vd Fredrik Mattson kommenterar Byggnads kritik i ett mejl till Mitt i.

– Vi är – och har alltid varit – måna om säkerhetsarbetet på alla våra byggen och det är något vi aldrig ska tumma på, inte heller våra entreprenörer. Allt som handlar om säkerhet tar vi alltid på största allvar.

Påverkar det ert arbete på platsen?

Vi är på plats på skyddsronder och byggmöten kontinuerligt och utvärderar säkerhetsarbetet. Vi utreder hur arbetet på plats bedrivs samt för en dialog med det aktuella entreprenadbolaget. Om vi identifierar brister så säkerställer vi att åtgärder vidtas.

Hur ser ni på kritiken från Byggnads om säkerhetsarbetet, avtal och hanteringen av ID06-korten?

– Givetvis är det allvarlig kritik. Vi har anlitat  en totalentreprenör och de ska se till att dessa frågor hanteras på ett korrekt sätt. Vi för nu en dialog med dem och ser över om det finns brister i deras arbete och vilka åtgärder som krävs, skriver Fredrik Mattsson 

Byggställning rasade

I samband med utnämningen av Sämsta bygget 2019 har Byggnadsarbetaren listat ytterligare fem byggarbetsplatser som utmärkt sig negativt under året. Och även bland dessa finns ett bygge i Järfälla.

I september 2019, ett par veckor efter dödsolyckan i Barkarby, rasade en stor byggställning under en fasadrenovering i Jakobsberg. En boende i området, som befann sig på gatan fick föras till sjukhus med skallskador men ska ha klarat sig utan men.

Entreprenören uppgav att ställningen var korrekt förankrad och att den vält på grund av mycket hård vind. Branschorganisationen Ställningsentreprenörerna, STIB, underkänner dock den förklaringen.

– Det går inte att skylla på vinden. Är ställningen rätt dimensionerad ska den utan tvekan klara den blåsten. Det är helt oacceptabelt att tredje man utsätts för allvarliga risker vid ställningsras, säger Håkan Carlsson, kanslichef på STIB, till tidningen Byggnadsarbetaren.

Man skadad när byggnadsställning rasade: ”Det är en skandal”