NK moderniserar sin julskyltning i år – med en app. Foto: Arkivbild

Årets NK-skyltning visas med ny app

Finns tomten? Frågan får en ny dimension i NK:s kommande julskyltning – där en app ska ge besökarna en verkligt overklig upplevelse.

  • Publicerad 07:43, 1 nov 2018

NK:s årliga julskyltning närmar sig. Och i år har varuhuset lämnat traditionerna bakom sig – i alla fall delvis.

Den här gången får nämligen besökarna ta del av skyltningen via en specialgjord NK-app som använder sig av så kallad augmented reality – där användarnas verklighet förstärks med hjälp av ”overkliga” inslag.

– Det låter besökarna ta del av en extra värld, en ny dimension, som inte finns där på riktigt. När man riktar sin mobilkamera mot specifika markörer i skyltfönster och i Ljusgården kommer figurerna till liv, skriver varuhuset i ett pressmeddelande.

Exakt vad skyltfönstret kommer att innehålla är fortfarande hemligt – men precis som tidigare år kommer en verklig tomte att ta emot barnens önskningar i varuhuset mellan 18 november – 23 december.

Skyltningen avtäcks söndagen 18 november.

Polska krubbor hos grannen

En bit ner på Hamngatan, i Hallwylska museet, satsar man på äldre traditioner. Här visas utställningen ”Krakows krubbor”.

Arkitekten Maciej Moszew är konstnären bakom krubban med de femtiofyra änglarna som spelar trumpet. Foto: Erik Lernestål

Julkrubborna från den polska staden har anor från medeltiden. Till utställningen på Hamngatan 4 har man lånat in ett 30-tal krubbor.

– Krakows skimrande krubbor med dess änglar gestaltar den heliga natten på ett unikt vis, säger Anna Glowacki, producent för utställningen Krakows krubbor på Hallwylska museet i ett pressmeddelande.

Utställningen på Hallwylska pågår 10 november- 27 januari.