Vinnare. Årets Mentor Stefan Gunbrant tilldelades utmärkelsen under en ceremoni på Djursholms slott. Foto: Nyföretagarcentrum Täby Danderyd Vallentuna

Årets mentor vill se andra människor växa

Stefan Gunbrant har utsetts till Årets Mentor i Stockholms län. Han tilldelades utmärkelsen vid en lunch på Djursholms slott.

  • Publicerad 15:15, 10 nov 2021

Jag brukar lyssna och låta adepten själv komma fram till lösningen.

Företagaren och entreprenören Stefan Gunbrant har utsetts till Årets Mentor 2021 av Nyföretagarcentrum i Stockholms län.

– Det här är en bekräftelse på att man gjort någonting bra. Särskilt eftersom det är adepterna som får nominera, säger han.

Inga färdiga lösningar

Utmärkelsen delades ut av kommunstyrelsens ordförande Hanna Bocander under en lunchceremoni på Djursholms slott. Under en tolvmånadersperiod har Stefan Gunbrant varit mentor till ett nystartat företag för få det att växa. Hans uppgift är att agera bollplank och inte komma med färdiga lösningar.

– Jag brukar lyssna och låta adepten själv komma fram till lösningen, säger han och understryker att det är det som är skillnaden mellan mentorskap och rådgivning.

Att vara mentor till en nyföretagare är inget nytt för Stefan som för tjugo år sedan hade sin första adept. När han för fem år sedan flyttade ifrån Täby kände han att han ville bjuda tillbaka till Roslagskommunerna och bestämde sig för att ansluta sig till mentorskapsprogrammet som anordnas av Nyföretagarcentrum Täby Danderyd Vallentuna och har sedan dess haft flertalet adepter.

Han berättar att han lägger mycket tid på sina adepter och att hans mentorskap innefattar en timme varannan vecka, i stället för en till en och en halvtimme i månaden som är det vanligaste upplägget. Anledningen är att han vill ge den bästa möjligheten för adepten att utveckla sitt företag och växa som individer.

– Jag vill se människor växa. När människor mår bra presterar de bättre.

Glada. På Nyföretagarcentrum Täby Danderyd Vallentuna ser man positivt på att just Stefan Gunbrant vann årets utmärkelse, säger mentorshandledaren Annika Holst. Foto: Janis Lukas

"Värdig vinnare"

På Nyföretagarcentrum Täby Danderyd Vallentuna är man väldigt glada att just Stefan Gunbrant vann årets utmärkelse, säger mentorshandledaren Annika Holst.

– Stefan är en värdig vinnare, han är en väldigt engagerad mentor.

På Nyföretagarcentrum uppmuntrar man fler redan etablerade företagare att ansluta sig till mentorskapsprogrammet för att bidra med sina erfarenheter till andra.

– För en nyföretagare är det är det väldigt värdefullt att ha en mentor som finns där och stöttar när man startar sin verksamhet, säger Annika Holst.

Nyföretagarcentrum och mentorskap

Nyföretagarcentrum är en icke vinstdrivande ekonomisk förening som finns i drygt 200 kommuner i landet dit man som nyföretagare kan vända sig för rådgivning och stöd.

Mentorskapsprogrammet finansieras av Tillväxtverket på uppdrag av Näringsdepartementet. Genom programmet får nyföretagare kostnadsfritt tillgång till en mentor, som bidrar med sina erfarenheter och sitt nätverk på ideell basis under tolv månader. Tanken är att man som nystartad företagare ska få en bättre företagsstart och möjlighet till lönsamhet och framgång.

Varje år utser de lokala Nyföretagarcentrumen i Stockholms län gemensamt en av mentorerna till Årets Mentor. Nomineringen görs av adepterna.

Källa: Nyföretagarcentrum

Visa merVisa mindre