Årets kosläpp redan fullbokat

I maj är det dags för årets kosläpp. Ystra kalvar och kor med spring i benen släpps ut i det gröna. I Huddinge hålls som vanligt kosläpp på Björksättra gård och knappt en månad kvar och eventet är redan fullbokat.

  • Publicerad 12:37, 12 apr 2017

Flera tusen personer har bokat plats. Lasse Gillberg, bonde på gården, har varit med och arrangerat kosläpp i tio år.

– Det ord som bäst beskriver kosläppet är nog förväntan, det är mycket förväntan i luften med omkring 4000 personer på plats och kor som är sugna på att komma ut och springa. Det går inte att missa glädjen när djuren rusar ut, det blir en härlig stämning. Och 4000 låter mycket men på landet finns det gott om plats så det blir inte trångt, säger Lasse Gillberg.

Varje vår släpper de svenska bondgårdarna ut sina kor på grönbete efter att de varit inomhus hela vintern och att vara med och titta på kosläppet har blivit ett sätt att välkomna våren.

Vad kommer att hända förutom att korna rusar ut?

– Folk har picknick, vi bjuder på bullar och mjölk och jag brukar berätta lite om gården och korna. Sedan finns tipsrunda, hästskokastning och en grej som heter ”fråga bonden”. Man kan ställa alla möjliga bonniga frågor, allt man undrar om djur, mjölk och maskiner.

Varför är det så högt tryck på kosläppet tror du?

– Det är ju någonting som gemene man inte ser så ofta. Jag tror att många saknar kontakten med det lantliga. I dag är det ett stort generationsmässigt avstånd i dag mellan stadsbon och lantbrukaren. När jag växte upp på 80-talet hade många en farfar eller farmor som hade en gård, i dag är det inte lika vanligt. Och Björksättra ligger nära stan också och är lätt att ta sig till.

Men vad är det då som lockar?

– På kosläppet får man chansen att vara på gården, träffa djuren, känna lukterna och om det är fint väder kan man sitta i gräset och fika. Eller så är det kanske kalvdansen som drar? säger Lasse Gillberg och skrattar.

Vaddå, berätta?

– Kornas första mjölk, råmjölken mycket mer proteinrik än vanlig mjölk. Ofta finns mer mjölk än vad kalven behöver. Då tar man den och späder, krydar efter smak och häller i form. Den stannar som en äggstanning. Många vet inte att kalvdans är någonting man äter. På kosläåppet kan man få smaka årets första och kanske enda kalvdans.

Hur känns det att ha så många människor på sin gård?

– Vi har ju haft det i tio år så jag har fått lite rutin ändå. Det är roligt. Men det är klart man blir trött, det blir nog en anspänning för att allt ska fungera bra.