Linda Söderberg och Viktor Klintrot tar en lunhpaus under körsbärsblommorna i Tuvanparken. Foto: Maria Lilja

Årets körsbärsblommor är efterlängtade

Körsbärsträden står i blom i Solna och Sundbyberg – och många vill föreviga dem på bild. Men när startade egentligen trenden?

  • Publicerad 13:59, 9 maj 2018

Finns det något säkrare vårtecken än när Facebook- och Instagramflödet fylls av bilder på flamingorosa, fluffiga trädtoppar?

Antagligen inte – stockholmarna är nämligen tokiga i de blomstrande körsbärsträden.

I slutet av april dök sedvanligt den första rapporten upp i flödet. ”Sååå vackert #körsbärsträd” – en hashtag som i dagsläget visar över 22 000 blommande trädkronor på Instagram.

I Sundbyberg och Solna hittar man körsbärsträden på ett antal platser, som i Tuvanparken till exempel. Två som tar en lunchpaus där är kollegorna Linda Söderberg och Viktor Klintrot.

– Vi satte oss här för solen och trädens skull. Det är verkligen fint, man får sommarkänsla, säger Linda.

– Det är perfektion, fyller Viktor i.

Ingen av dem har dock lagt upp bilder på klasarna i sociala medier.

– Jag har inte ens instagram, säger Viktor.

Viktor Klintrot och Linda Söderberg. Foto: Maria Lilja

Men när började egentligen det här omåttliga, nästan religiösa, dyrkandet?

Enligt trädgårdskonsulten Mattias Iwarsson så omnämns trädet i ”Det bästas stora trädgårdslexikon” första gången 1984.

Det kommer ursprungligen från Japan, där körsbärsblomman även är landets nationalblomma och ses som en slags symbolisk påminnelse om att underbart ofta är kort. Den sorten som är vanligast förekommande i Sverige heter Prunus ‘Accolade’ och är en korsning av två sorters asiatiska körsbär – ett så kallat ”prydnadskörsbär”.

Enligt Mattias Iwarsson kan trädet i princip bara växa i södra Sverige, men man kan komma runt det genom ympning.

”Lättlajkat”

I Kungsträdgården dök de upp först 1998 i samband med en upprustning av parken.

Uppmärksamheten kring körsbärsblomningen har vuxit i takt med plattformar som Instagram och Facebooks genomslag, och förklaringen till motivets popularitet stavas enligt sociala medieexperten Beata Jungselius ”lättlajkat”.

Det är en symbol för våren – alla gillar våren – och så är det estetiskt tilltalande.

Beata Jungselius, doktorand i tillämpad it

– Det är en symbol för våren – alla gillar våren – och så är det estetiskt tilltalande, säger hon.

Ett annat faktum är att motivet är lätt att dela med sig av: det är opolitiskt och inget som kan skava.

– Det är bara en trevlig bild på en trevlig blomma.

Enligt Beata Jungselius har det nu gått så långt att många också väljer att ironisera kring fenomenet.

 

Blommar inte länge till

Det som tidigare var en turistattraktion i Kungsträdgården har också spridit sig vidare, och numera syns de sockervaddsrosa trädtopparna lite varstans i Stockholmstrakten, i förorter och kranskommuner. Eller åtminstone så har vi blivit bättre på att uppmärksamma dem.

– Jag tror inte att Instagram-hypen får folk att plantera fler körsbärsträd, men vi blir uppmärksammade på att de finns på ett annat sätt. Du kanske inte hade tänkt på det där trädet för några år sedan mer än att ”här är ett trevligt träd”, men när man tänker i de här banorna blir man mer uppmärksam, säger Beata Jungselius.

För den som vill vara en del av gemenskapen gäller det att passa på – enligt Mattias Iwarsson blommar de nämligen bara veckan ut.

– När det är det soligt och varmt går det fort. Jag skulle säga att de blommar i två-tre dagar till. Det är oavsett ett vackert träd med fin krona, men de rosa blommorna försvinner, säger han.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Inga matcher – men träning för de yngre i SIK

Nyheter De nya hårdare råden i Stockholm påverkar även idrotten. Sundbybergs IK ställer in alla kommande matcher och träningar för de som är äldre än 15 år.fredag 30/10 15:25

Nu är det full rulle i Ursviksskogen

Nyheter Mountainbikes är heta trenden i Cykelsverige Mountainbikes blir allt populärare i Sverige – och i Sumpan finns ett cykelmecka i Igelbäckens naturreservat. På helgerna är det knökfullt på parkeringen.onsdag 21/10 11:09

Grovsopor fortsätter att dumpas i Sumpan

Nyheter FTI har satt in vakter och hotat ta bort stationen Folk fortsätter att dumpa grovsopor vid återvinningsstationerna i Sundbyberg. Företaget som sköter stationerna har satt in väktare under sommaren och varit inne på att ta bort stationerna helt.onsdag 21/10 10:56