Årets adventsbok. "Julmysteriet" rymmer brokigt familjeliv, glittrigt julmys – och ett mysterium. Foto: Göran Segeholm / Matilda Ruta

Årets julsaga illustrerades i Skarpnäck

Skarpnäcksbon och julnörden Matilda Ruta har fått ett uppdrag som passar henne perfekt. Som illustratör av årets adventssaga, "Julmysteriet", fick hon chansen att verkligen grotta ner sig i sin favorithögtid.

  • Publicerad 16:35, 21 okt 2021

Varje år vid den här tiden presenterar förlaget Rabén & Sjögren den traditionella adventssagan, en högläsningsbok i 24 kapitel. I år har det ärofyllda uppdraget gått till författaren Lisa Bjärbo och Skarpnäcksillustratören Matilda Ruta som själv högläst ur tidigare utgivningar.

– Jag och barnen läste "Den helt sanna julsagan om kentauren som ville hem" av Mats Strandberg förförra året. Den tyckte vi om, minns hon.

Ända sedan hon lämnade Konstfack 2009 har Matilda Ruta hållit ett högt tempo och i dag har hon sitt namn på fler böcker än hon själv ens kan hålla koll på.

Men just det här uppdraget var annorlunda.

– Nästan hela "Julmysteriet" utspelar sig inomhus, vilket var en utmaning för mig som ofta målar somriga landskap. Men det var jätteroligt, jag blev så glad att få göra det. Jag älskar julen och gillar Lisas böcker jättemycket, säger hon.

Vad är det som är så speciellt med julen?

– Det är ljusfesten, alla möten mellan människor, maten och dofterna. Men det är också superviktigt att hålla sig borta från konventioner och istället välja sin egen tolkning av vad julen ska vara, säger hon.

"Jag tänker på den här boken som Lotta på Bråkmakargatan möter Bonusfamiljen möter nån som läst väldigt mycket Lassemajas detektivbyrå", säger Lisa Bjärbo i pressmeddelandet.

Och det är en beskrivning som Matilda Ruta håller med om.

– Jag gillar att det julromantiska får ta plats, samtidigt som jag ville att mina illustrationer skulle få vara lite stökiga, att det inte blev för sött. Jag ville verkligen ha den konstrasten i bilderna, säger hon.

Matilda Ruta

Gör: Illustratör och författare som gett ut åtskilliga böcker. Bland annat nominerades hon tillsammans med Henrik Wallnäs till Augustpriset för boken "Åka buss" 2016.

Bor: Skarpnäck.

Aktuell: Med boken "Julmysteriet".

Visa merVisa mindre