Årets julklapp är ett återvunnet plagg

”Det återvunna plagget” är årets julklapp. Anja Lindh som äger Madame von Vintage i Haghulta, hoppas att det kan bli lite lyxigt att handla på second hand. – Det finns många fina märkesplagg att fynda. Framför allt måste vi tänka på miljön, och inte bara köpa nytt, säger hon.

  • Publicerad 15:22, 29 nov 2018

För den miljömedvetne Värmdöbon är det ingen nyhet att det är inne att återvinna – men att det skulle bli årets julklapp 2018 hade nog inte alla väntat sig.

– Helt fantastiskt, eller hur! Vi måste tänka på vår miljö och återvinna saker, säger Anja Lindh, som driver Madame von Vintage och nyligen blev utnämnd till årets nyföretagare i Värmdö för hennes brinnande intresse för att arbeta med hållbarhet.

Det är företaget HUI Research, Handelns Undersökningsinstitut, som för 31:a året i rad har utsett årets julklapp.

Från bakmaskin till återvunnet

1988 var det bakmaskinen – de senaste åren har det varit flugor som spikmattan, robotdammsugaren och VR-glasögonen.

I år är årets julklapp ”det återvunna plagget”.

Sophie Nilsonne på HUI Research menar att detta främst syftar på återvinning av material‚ något som blir allt vanligare i klädbranschen, men att det också kan innebära återbruk genom second hand.

– En liten del i det här är kläder som kan få nytt liv genom second hand, men den främsta anledningen till att vi har valt det som årets julklapp är att vi ser att vi närmar oss storskaliga intiativ när det kommer till återvinning inom klädproduktionen. Det är något vi tror kommer ha en betydande del inom modehandeln i framtiden.

Jag blev så jäkla glad – finally!

Birgitta Djurberg, som driver Pinocchio second hand i Gustavsberg, jublade när hon fick höra vad årets julklapp var.

– Jag blev så jäkla glad – finally! Vi har haft den här butiken i 16 år och äntligen börjar folk lyssna på mina argument om att vi måste bli mer medvetna och värna om miljön.

Birgitta Djurberg som driver Pinocchio i Gustavsberg tycker att årets julklapp ligger helt rätt i tiden.

Hon tror att det fortfarande tar emot att ge bort något från second hand.

– Det är inte helt legitimt än, många tycker att det är lite ”skämmigt”. Jag hoppas att det ska vända nu, och att man ska vara stolt över att man är miljömedveten.

Många tycker att det är lite ”skämmigt”

Birgitta Djurberg tror att många har fördomar och tror att gamla kläder är ofräscha och luktar, och därför dras sig för att handla på second hand.

– Det är nog olika beroende på vilken butik du går in på. Jag väljer plagg med omsorg och säljer inte lump och får ofta höra att jag säljer så fräscha kläder.

Ger guldkant till äldre

Föreningen Guldkanten, som ser till att Värmdös pensionärer har aktiviteter av olika slag, ligger bakom den populära loppisen i lokalen på Hästhagsterassen 1 i Gustavsberg.  Alla pengar de får in går oavkortat till pensionärernas aktiviteter. De säljer allt möjligt på loppisen.

– Vi har allt. Man kan inreda ett komplett hem för en tusenlapp, säger Monica Nordell, ordförande i föreningen.

På Guldkantens loppis finns allt möjligt. Barnkläder är populära.

Kläder är lite svårare att ge bort

Hon säger att det är många som redan nu har köpt julklappar på loppisen.

– Det är mest porslin och annat. Kläder är lite svårare att ge bort än så länge verkar det som, men vi har många som köper kläder till sig själva. Den 6 december har extra kvällsöppet mellan 17-20, för dem som inte har möjlighet att komma på dagtid.