50 volontärer och tio frisörer var på plats för att rå om gästerna. Åsa Sommarström/Frank Marin: Åsa Sommarström/Frank Marin

Årets julafton i simhallen slog alla rekord

Rekord, rekord, rekord – i antalet besökare, frivilliga, julklappar och matdonationer. – Alla damer och herrar som kom, de sken som solar. Volontärerna märker verkligen att de gör skillnad – vi fick så mycket kramar och pussar! säger simhallschefen Frank Marin.

  • Publicerad 11:39, 27 dec 2018

Redan innan simhallen öppnade på julaftons morgon ringlade sig kön lång utanför. 170 hemlösa från jordens alla hörn kom för att fira jul och få nya frisyrer, fotvård, bad, julklappar, mat och – inte minst – gemenskap.

– Det är rekord, vi brukar ha omkring hundra gäster på jul. Vi släppte in 25 i taget, de som stod i kö fick kaffe, choklad och bullar, berättar Frank Marin, gruppchef på simhallen.

Mat i överflöd

Och det var rekord på alla sätt och vis i år. Så stora mängder kläder, skor, mat och fikabröd skänktes inför firandet att Frank Marin fick sätta in extrapersonal att sortera och förbereda.

Tio volontärfrisörer klippte gästerna.

– Vi fick minst 60 procent mer kläder än förra året och jag kunde fylla ett helt rum med fikabröd – kaféer här i Sundbyberg donerade backar med bullar och längder. Vi hade mat i överflöd, det var fantastiskt! Den sista timmen delade vi ut doggybags till gästerna, så vi hade inte en enda bulle kvar när vi stängde.

”Fick pussar och kramar”

Stämningen var, precis som den brukar på julafton i simhallen, speciell, intygar Frank Marin.

– Alla damer och herrar som kom, de sken som solar. De var så fina i håret och lämnade med kassar under armen. De var så stolta och glada! Precis som det ska vara. De volontärer som är här märker verkligen att de gör skillnad för människor på just den här dagen. Vi fick så mycket kramar och pussar!

Frank Marin.

Traditionen jul för hemlösa i simhallen startade 2012. Under åren har allt fler velat engagera sig i firandet. I år uppmärksammades Frank Marin och kollegornas insats stort i media och i sociala medier.

– Min mail exploderade, jag fick 100 mail om dagen från folk som ville hjälpa till. Till slut var jag tvungen att stänga av den. Vi hade 50 volontärer på plats, 10 frisörer och fem fotvårdare, berättar Frank Marin.

Enorma mängder kläder och skor skänktes till simhallens julfirare.

Hoppas att fler bjuder in

Målet är nämligen inte att växa – utan att fler dörrar ska öppnas för julens ensamma och behövande.

– Vi vill nå till de som verkligen behöver. I år kom många nya, och det var så roligt att se. De blir så genuint glada och tacksamma. Vi hoppas att det här sprider sig till andra enheter och verksamheter nästa år, säger Frank Marin.