Årets högtid på kyrkogårdarna snart här – ”Kommer tiotusentals”

På lördag är det alla helgons dag – och tiotusentals personer kommer att besöka begravningsplatserna i norra länet. – Det är den klart största besökshelgen under hela året, säger Lars Wetterlund på Norra begravningsplatsen.

  • Publicerad 05:00, 28 okt 2019

Norra begravningsplatsen, Solna

Med 33 000 gravar är Norra begravningsplatsen i Solna en av Sveriges största.  Under allhelgonaveckan kommer flera tiotusentals besökare, och redan idag börjar tillströmningen märkas av.

– Det är många som kommer och gör i ordning sina gravar under veckan, och sedan kommer tillbaka igen på lördag och sätter ljus, berättar Lars Wetterlund på Norra Begravningsplatsen.

Halloween tog musten ur alla helgon

Lördag är kulmen och då arbetar 20 personer bara med att hålla trafiken i ordning. De senaste åren har antalet besökare varit ganska konstant, uppskattar Lars Wetterlund.

– I början när Halloween kom tog det musten ur all helgona-firandet, men det känns som att det har svängt tillbaka igen, säger han.

 Foto: Stefan Källstigen

Täby begravningsplats

Att besöka en anhörigs grav kan vara något väldigt privat för många. Men på alla helgons dag uppstår ofta fina möten mellan besökare och personal.

– Det är fantastiskt att få mötas då kunna berätta eller svara på frågor. Vi som arbetar här gör det på vardagar i vanliga fall, och då är de flesta gravrättsinnehavare inte här, berättar Susanne Albinsson på Täby begravningsplats.

Komposterbara buketter

Under veckan som kommer, i väntan på den stora dagen, placerar personalen ut vinterkransar, gör egna komposterbara buketter och tänder omkring 1000 förbeställda gravljus.

– Det är många som inte bor i närheten som beställer ett. Pengarna går till välgörande ändamål, berättar Susanne Albinsson.


 Garnisonskapellet på Silverdals griftegård i Sollentuna. Foto: Åsa Sommarström


Sollentuna kyrkogård

Hur många som brukar komma till Sollentuna kyrkogård på alla helgons dag är det ingen som vet. Men att 2000 fikabröd tar slut fort när förvaltningen bjuder är känt sedan länge.

– Det är absolut årets största helg och det brukar komma jättemycket folk, berättar Rose-Marie Ederlöv på Sollentuna kyrkogård.

Mest på lördagen förstås. Men även under resen av helgen.

– Det kommer folk även på fredag och söndag. Det är nog så att många har flera ställen att åka till, och då delar man upp det på olika dagar, tror Rose-Marie Ederlöv.

Bro kyrka håller öppet på alla helgons dag. Foto: Åsa Sommarström


Bro kyrkogård

I Upplands-Bro håller flera kyrkor öppet på alla helgons dag. I Bro kyrka blir det minnesgudstjänst och återkommande musikstunder.

På kyrkogården finns personal på plats mellan 9 och 15.

– Vi kommer att vara behjälpliga med att ta emot besökare och svara på frågor, berättar Bosse Cederholm på Bro kyrkogård.

Alla helgons dag är också ett bra tillfälle att hitta okända gravrättsinnehvare.

– Gamla gravar kan vara svåra att hitta kontaktpersoner till, men den här helgen är ett bra sätt att nå dem. Det är bara att gå fram och prata, säger Bosse Cederholm.