VINNARE. Moosa Assal, Årets folkbildare. "Om jag kan hjälpa någon annan att få lycka ger det mig harmoni", säger han. Foto: Anna Wettergård

Årets folkbildare: "Jag har funnit min roll"

Vi fortsätter vår intervjuserie med vinnarna från Förortsgalan 2019, med årets folkbildare Moosa Assal.

  • Publicerad 15:53, 29 mar 2019

Moosa Assal är fritidsledare på Blå Huset i Tensta. Här träffar vi honom. Han bjuder på juice och nötter och slår sig ner i en stol inne på kontoret.

– Det här är ett drömjobb. Jag älskar att jobba med ungdomar. Jag gillar liv, glädje, att se mycket ansikten. Ungdomar är framtiden. Om de blir bra blir samhället också bra.

Men han har också en annan tillvaro. Som Medinastudenten har han över 14 000 följare på Instagram och ett antal tusen till på Facebook, Twitter och Snapchat. Han föreläser både online och live. Han pratar på begravningar, hjälper till med sorgebehandling, medlar i konflikter, uttalar sig regelbundet i riksmedia. Och allt, utom jobbet som fritidsledare, gör han ideellt.

– Jag hjälper alla som jag kan hjälpa. Jag tror att alla försöker vara lyckliga och om jag kan hjälpa någon annan att få lycka ger det mig harmoni.

Han är van att synas, och har stått på scen sedan barnsben. Jobbat med tv-serier, film, musik; bland annat sjungit med Mohombi. När han var 14 år var han med i SM i poetry slam, berättar han. Så det var inget stort steg för honom att ta steget över till att föreläsa och synas i sociala medier.

– Jag har alltid engagerat mig. Nu har jag funnit min roll, i att vara rådgivare. Att inspirera människor.

Han tror att han fick priset eftersom har har så mycket med människor att göra, hela tiden.

– Jag har varit lättillgänglig alla tider. Alltid tagit upp viktiga ämnen som många inte vågar prata om. Jag tror att människor tänkte att "vi väljer honom av kärlek, respekt. Och för att vi har dragit nytta av honom".

– Jag tror också att folk respekterar att allt som jag gör är ideellt. Ingen kan säga att det här gör jag bara för pengarna.

Hans viktigaste budskap är att alla människor ska vara bra människor, berättar han. Men mycket av det han når ut med handlar också om Gud, och om Islam. Många av hans inlägg på sociala medier är verser och budskap från Koranen.

Han säger att han nästan inte får något hat alls.

– Jag är ganska privat på mina sociala medier. De som följer mig känner att jag är pappa, fritidsledare, poet. Det får människor att visa respekt.

Vi frågar om han tror att han kan skapa avstånd till vissa människor genom att utgå så mycket från Islam i sina budskap.

– Jag tror på Gud, och jag pratar ju på mitt sätt. Men det är ju inte bara vi muslimer som tror på Gud; många av mina budskap funkar för kristna och agnostiker också. Det är många ickemuslimer som följer mig också. Men det är klart, vissa saker funkar ju inte för alla.

– Jag tror att många är glada att se att "han är muslim, men han är ändå integrerad i samhället".

Vad gäller priset på Förortsgalan, blev han mest glad över att vara där och se alla människor.

– Det var fin stämning. En slags nostalgi för mig. Alla var där, alla var glada. Jag tänkte att "så som ni känner nu, så var det när vi växte upp".

Läs om andra pristagare här nedan:

"Boxningen är mitt liv"

Pristagaren som vill skapa konst och kaos

"Jag öppnar mina armar och försöker hjälpa dem"

Förortsgalan och Förenade förorter

Förenade Förorter är en ideell förening som arbetar med organisering, folkbildning och kultur. Mest kända är de för deras flaggskeppsprojekt "Ortens bästa poet".

Förortsgalan arrangerades av Förenade förorter i samarbete med en arrangörsgrupp. Så här skrev de själva om evenemanget på sin Facebooksida:

"Förortsgalan är ett projekt som växte fram efter att ungdomar och unga vuxna från 163/164-området (och andra delar av västerort) gick en arrangörsutbildning".

"Huvudsyftet med galan är att lyfta personer och föreningar som gör mycket för området (163/164) men som inte alltid får den uppmärksamhet de förtjänar".

"Nomineringarna har gått igenom en del olika filter, vi har hållit flera olika förorts- och ungdomsråd samt låtit människor nominera fritt på sociala medier. Slutgiltiga röstningen är fördelat på fem olika parter: unga representanter från Rinkeby, Tensta-Hjulsta samt Husby-Akalla har en röst var, ansvariga för Rinkeby Kulturarena har en röst och sista röstningen kommer ske på sociala medier".

Priset årets folkbildare är ett av tio pris som delades ut på Förortsgalan 2019.

Visa merVisa mindre