Årets entreprenör finns i Bålsta

Ica försvann, coronakrisen anlände. Lisa Edin kunde knappast ha haft mer otur när hon tog över butiken Highlight i Bålsta centrum. Nu belönas hennes kamp mot förutsättningarna med priset årets entreprenör.

  • Publicerad 13:22, 7 sep 2020

Det har varit väldigt ... spännande och
jätteläskigt.

Det är inget pompa och ståt. Det är ingen scen, inga storartade tal eller applåder från en festsugen publik. Nej, det är en vanlig onsdag i slutet av augusti, men det spelar ingen större roll.

När Håbo Företagare med ordförande Birgitta Persson och suppleanten Harry Lövstad kliver innanför dörren till butiken och lämnar över plaketten som bevis på att Lisa Edin är årets entreprenör.

– Du har verkligen blivit höjd till skyarna av dina kunder. Det är inte bara att de röstat på dig utan de har skrivit motiveringar om varför de gör det, berättar Birgitta Persson samtidigt som hon lämnar över priset.

Lisa Edin tittar på tavlan som designats av Lasse Åberg och berättar om resan till priset.

– För det första blev jag överraskad när de kom hit och läste upp nomineringen innan sommaren. Sedan hade jag nästan glömt bort det eftersom det var så lång röstningstid. Sedan ringde Birgitta och sa ”grattis till årets entreprenör.” Jaha, tänkte jag. För jag trodde att hon skulle säga att jag kommit trea.

– Jag började nästan gråta. Jag stod här inne (i butiken) själv med kunder. Jag blev jätteöverraskad och jätteglad.

Ägt butiken i två år

Lisa Edin jobbade själv i butiken i drygt två år innan hon köpte den av den tidigare ägaren, Kristina Ellinge, i december förra året.

– Hon hade då hållit igång den i 35 år så jag tänker väl 35 år till. Typ, haha, skrattar hon.

Men tajmingen kunde ha varit bättre?

– Den kunde ha varit bättre. Ica stängde, det visste jag ju. Men sedan kom coronan precis samtidigt. Så det har varit väldigt ... spännande och jätteläskigt. Jag har haft hjälp, men jag jobbar ihjäl mig själv nästan. För jag är så beslutsam att det här ska fungera.

Och hur har det då fungerat?

– Jag hade inte hunnit jobba upp något kapital så det har som sagt varit mycket hårt jobb själv, men jag tycker att kunderna är så himla lojala. ”Vi måste komma in och stödköpa någonting för du måste finnas kvar.” Mars blev tvärnit, april gick jättedåligt, men sedan vände det lite grann. Jag tycker nu att det kommer att fungera. Inte som det borde kanske, men det fungerade.

Ger inte upp

Nu hoppas hon på ett lyft under hösten när bland annat Coop öppnar upp dörrarna.

– Det är det jag verkligen hoppas på. Om inte Ica försvunnit samtidigt hade det nog varit ett större flöde. Och så var det andra butiker som försvann samtidigt, café, Intersport, Hemtex och så vidare. Men det ska gå.

Du ger inte upp?

– Aldrig i livet. Jag lever min dröm nu. Och priset, det blir en extra sporre.

Övriga nominerade

Lisa Edins konkurrenter om priset som årets entreprenör var Sara Viforr på Passout
Hundträning samt Peter Svensson och
Susanne Norén på Peter’Spolare AB.

– Vi vill visa att vi har en väldigt bred bransch med många medlemmar. Det finns många småföretagare här i vår kommun. Genom att föra fram nomineringar på det här sättet kan vi visa upp företag som man kanske inte har jättebra koll på, eller ens tror finns. Det är en jättegod företagsparki vår kommun med mycket kunskap, kvalitet och bredd, har Birgitta Persson tidigare sagt till tidningen.

Visa merVisa mindre

Årets entreprenör

Årets Entreprenör i Håbo är den lokala företagarföreningens pris som delas ut till en lokal företagare som genom sitt entreprenörskap och engagemang i sitt företags utveckling och välmående fungerar som en inspiratör och förebild för andra i sin omgivning.

Fakta: Håbo företagare

Höstens aktiviteter på Torget 4 är klara – här är programmet

Teknikbuss, anhöriggrupper och föreläsningar Nu drar höstens program för Upplands-Bros äldre och dig med stödbehov igång på Torget 4 i Kungsängen.onsdag 30/9 15:54

BLÅLJUS: Hundattack, kvinnomisshandel och singelolycka

En femåring bets av en hund då han var ute och cyklade. En kvinna blev slagen av en man hon lever i en relation med. Och en påverkad man i 20-årsåldern köäde i diket. Där är något av blåljusrapporten...tisdag 29/9 10:36