Gunilla Glantz, trafikdirektör och Daniel Helldén, trafikborgarråd, planterar blommor vid invigningen av årets blomsterprogram Foto: Lennart Johansson/Stockholms stad

Årets blomprogram med "funkistema" är invigt

I måndags invigde staden årets blomsterprogram – första plantorna sattes på Holger Bloms plats vid Norr Mälarstrand.

  • Publicerad 09:21, 13 apr 2022

Växterna planteras i cirka 750 urnor och rabatter på 160 platser runt om i staden.

– Vi vill att så många som möjligt ska få glädjas åt blomsterprakten och satsar i år på extra många blomsterurnor och lökar, säger Gunilla Glantz, trafikdirektör i Stockholms stad.

Årets blommor går i grönt och gräddvitt med accenter i gult, rosa, lavendelblått och mörk purpur. Blomstertemat ska vara inspirerat av funktionalismen.

Funkisens modernistiska ideal för utformning och användning av stadens grönytor ledde också fram till en modernisering av Stockholms parker och torg. Och stadsträdgårdsmästare Holger Blom ledde arbetet som pågick från 1940-talet fram till början av 1970-talet.

Bra för bina

Ungefär hälften av växterna är i år särskilt utvalda för att underlätta för bin och andra pollinerande insekter, berättar trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) som också planterade blommor på Kungsholmen.

Exempel är margerit, sommarljus, blomstertobak, tagetes och praktvädd.

– Blomsterprogrammet är så uppskattat och bidrar till den biologiska mångfalden, säger Daniel Helldén.

Blomsterurna med blommor ur årets blomsterprogram, bland annat gyllenlack och penséer. Foto: Lennart Johansson/Stockholms stad