Bildskönt. Mycket har hänt under året som gått. Här är ett urval från Brommafotografen. Foto: Mikael Andersson

Året i bilder: så var 2020 i Bromma

Om år 2020 skulle sammanfattas av ett ord skulle det självklara svaret vara corona. Men även om pandemin har över­skuggat hela året har det hänt en hel del annat under nyhetsåret. Här är några av fotograf Mikael Anderssons bästa bilder.

  • Publicerad 08:00, 29 dec 2020

Foto: Mikael Andersson

Kreativa rytmer

När utbudet av fritidsaktiviteter inte är stort nog får man ta saken i egna händer. Det är precis vad tioåriga Luva Rosenqvist från Annedal gjorde. I våras drog hon igång en egen danskurs för barn. Intresset var stort och snart blev kursen fullbokad. Vid åtta tillfällen fick deltagarna träna på en blandning av street dance och några steg från showdans. Det hela avslutades med en dansuppvisning för föräldrarna. När Luva fick frågan om vad hon vill göra i framtiden var svaret självklart:

”Jag vill bli danslärare. Men min kusin och jag har också pratat om att starta ett kafé uppe vid landstället i Norberg. Sen vill jag även bli bakgrundsdansare i Melodifestivalen.”

Luva, 10, vill få grannbarnen i Annedal att hitta dansrytmen

Foto: Mikael Andersson

Djurkompis

En effekt av coronapandemin var att allt fler började skaffa husdjur. Vi frågade Brommabor vad deras hundar betyder för dem. Vid Kyrksjön träffade vi Olof Brand som var ute och gick med dotterns vovve Lucy.

”Det är min dotters hund. Hon är med mig på dagarna, som ett hunddagis i miniformat. Hon ger mig sällskap och jag kommer ut på tre promenader om dagen”.

Trenden i krisen: Allt fler vill skaffa husdjur

Foto: Mikael Andersson

Ny trend

Spikeball är en relativt ny sport i Sverige. Men sporten, som beskrivs som en blandning mellan volleyboll och skolgårdens king, har fått fäste i västerort.

På Åkeshovs BP tränar en grupp på runt 40 spikeballutövare tillsammans. Enligt deltagarna själva kan alla, oavsett ålder, utöva sporten där man använder en liten gul boll och ett runt nät.

”Men man får räkna med träningsvärk”

Frågan nu är om 2021 är året då sporten sprider sig från västerort till andra Stockholmsorter?

Nya trendsporten växer i Västerort

Foto: Mikael Andersson

Militär på fyra ben

Under några dagar i höstas fylldes Bromma flygplats av militärpoliser, som höll en övning där. Deras uppgift är att utreda och förebygga brott inom Försvarsmakten. Med på övningen fanns både två- och fyrbenta militärpoliser.

Här är polisen som håller koll på militären

Foto: Mikael Andersson

Skaparglädje

Under ett år färgat av pandemin dök det fortsatt upp andra typer av berättelser som stack ut. Som den om Lotta Lundin även känd som ”Knittinglotta”. Efter att ha blivit utbränd två år tidigare hade hon endast kraft till att sticka. Det blev starten till en uppsjö unika vantar prydda av kända nunor.

Madonna, Zlatan, Marilyn Monroe, ja till och med Anders Tegnell har legat till grund för hennes vantmönster som även finns till försäljning. Nästa år planerar hon även att släppa en bok där hon samlar alla mönstren.

Lotta sticker ut med sina unika hantverk