Ny enhet. Johan Paccamonti (M), ordförande i Bromma stadsdelsnämnd, berättar att man startat en ny enhet förra året för att få fler i arbete. Foto: Mostphotos/Emilia Öije Bergqvist

Arbetslösheten i Bromma har ökat

Under 2020 ökade arbetslösheten i Bromma. Nu hoppas stadsdelen att deras nya enhet ska få fler i arbete, där fokus ligger på att följa upp hur arbetssökandet går hos varje individ.

  • Publicerad 12:00, 19 feb 2021

– Det är ett problem, och en stor del är naturligtvis till följd av pandemin och att ekonomin saktat ner. Det här kommer att kräva att vi jobbar mer aktivt med att få folk med bidrag i arbete, säger Johan Paccamonti (M), ordförande i Bromma stadsdelsnämnd.

Förra året inrättade stadsdelen en ny enhet, Arbete och försörjning, där fokus är att få fler invånare ur försörjningsstöd och in i arbete. Enheten samarbetar med Arbetsförmedlingen och stadens övriga jobbinsatser, som exempelvis Jobbtorg, för att följa upp och lotsa personer vidare i arbetssökandet.

– Varje person får en individuell försörjningsplan, och nyckelfaktorn är att vi på ett tydligt och regelbundet sätt följer upp varje ärende. Har personen gjort några ändringar i levnadsvillkoren som gör att man ska få eller inte få bidrag?

Johan Paccamonti säger att enheten gett resultat, totalt hade antalet hushåll med försörjningsstöd minskat med över tio procent förra året.

Arbetslöshet i Bromma

I december 2019 låg arbetslösheten för åldrarna 16 till 64 år i Bromma på 2,80 procent.

Samma månad 2020 var den siffran 4,31 procent.

Högst var arbetslösheten i juli 2020, 4,88 procent.

Källa: Sweco

Visa merVisa mindre

Praktik hos lokala företag

För att få fler i arbete kikar stadsdelen på om det går att öka samarbetet med lokala företag för möjligheter att få ut folk i praktik. I somras fick man tänka om när det gällde att hitta sommarjobb till Brommas ungdomar. De flesta jobben har sedan tidigare funnits inom äldreomsorgen, men på grund av pandemin var detta inte aktuellt. Lösningen blev fler jobb inom parkförvaltningen.

– Det är klart att det blir en utmaning även i år, det är i äldreomsorgen som den största mängden sommarjobb funnits. Men vi håller på att titta på det.