Jobbsök. 417 Ekeröbor har varit utan arbete i mer än sex månader. Foto: Tomasz Pozar

Arbetslösheten har ökat under pandemin

Snart ett år har passerat sedan covid-19 började spridas i Sverige och på Mälaröarna. Sedan dess har arbetslösheten ökat, men kommunens budget är stabil.

  • Publicerad 17:26, 19 feb 2021

Arbetslösheten i Ekerö kommun uppgick till fem procent av den registerbaserade arbetskraften i januari 2021. Det är en ökning med 1,1 procentenheter jämfört med samma månad i fjol.

– Vi har ju haft en väldigt låg arbetslöshet i Ekerö kommun och det någonting vi verkligen har försökt hålla i, säger kommunstyrelsens ordförande Adam Reuterskiöld (M).

Utöver att begränsa smittspridningen har kommunen enligt Adam Reuterskiöld fokuserat på att se till att samhällsfunktionerna fungerar och att företagen klarar sig.

– Jag tycker att det har fungerat bra. Vi har haft en ganska begränsad smitta just på Ekerö och företagarna har i stor utsträckning lyckats hålla igång.

– Vad gäller arbetslösheten bland unga försöker vi utöka antalet sommarjobb och satsa på de yngre.

En stadig budget

Kommunens ekonomi rullar på – och överträffar.

– Resultatet 2020 ser exceptionellt bra ut, säger Adam Reuterskiöld.

Det beror på att kommunen har gjort av med mindre pengar under pandemin, men också på statliga tillskott i den kommunala kassan.

– Sedan har vi ganska stora statliga begränsningar på hur vi kan använda överskottet vilket är olyckligt.

– Pengarna kommer att behövas om något år eller två när vi ser effekterna av långtidsarbetslösheten.

30 personer har mist livet i covid-19

30 personer på Ekerö har avlidit till följd av covid-19, enligt siffror Socialstyrelsen.

I januari var 700 personer aktivt arbetssökande i Ekerö kommun, enligt Arbetsförmedlingen. Av dessa har 417 personer varit arbetslösa i mer än sex månader – i fjol var siffran 268.