Flytten förväntas kosta omkring 150 miljoner kronor. Foto: Mostphotos

Arbetsförmedlingens jätteflytt skakas av avhopp

Arbetsförmedlingen ska flytta från Vasastan till Solna i augusti. Men nu rapporterar SVT att projektledaren för flytten avgår. I internt mejl hänvisas till en lång rad olösta problem och frågetecken.

  • Publicerad 11:27, 26 jul 2019

Arbetsförmedlingens huvudkontor med över 1 500 anställda ska flytta från Vasastan till Solna. Flytten ska vara klar i slutet av augusti och projektet väntas kosta 150 miljoner kronor. Om myndigheten inte har klarat av flytten måste de betala vite skriver SVT.

Men projektets viktigaste person har på kort tid bytts ut två gånger.

Den sista juni slutade projektledaren, som fått nytt jobb och sagt upp sig från myndigheten. Projektledarens efterträdare hoppar nu av efter bara två veckor på posten, rapporterar SVT.

Kanalen har tagit del av ett internt mejl som skickats av den nu avhoppade projektledaren. Hon räknar då upp en rad olösta problem och frågetecken.

Bland annat så ska minnesanteckningar och beslutspunkter inte har gått att hitta. Upphandlingen av catering har avstannat och hon har inte hittat någon plan för flytt av utrustning för anställda med funktionshinder.

För få arbetsplatser

Lokalerna i som myndigheten flyttar till är helt nybyggda men det kommer inte finnas lika många arbetsplatser som anställda.  Undersökningar har visat att alla ändå inte är på plats samtidigt, och med ett ”aktivitetsbaserat arbetssätt” ska man kunna jobba utan fasta arbetsplatser enligt SVT.

Projektledaren har däremot inte hittat någon plan för hur detta nya arbetssätt ska införas.

”Sammantaget ser jag inte att det finns några förutsättningar för mig att lyckas med detta projekt”, skriver hon.

Väckt stora reaktioner

Avhoppet ska ha väckt stora reaktioner inom myndigheten där facket och skyddsombudet har haft möten med ledningen.

”Vår målsättning är att få ordning på de flesta av de punkter som lyfts fram av facken och den tidigare projektledaren. Sedan finns det en del saker som ligger utanför myndighetens kontroll i form av externa leveranser etcetera, men målet är att det ska bli en så bra upplevelse som möjligt redan vid start” skriver den avhoppade projektledarens chef Viktoria Byback, som nu avbryter sin semester för att själv ta över som projektledare i en kommentar till SVT.