Flyttar. Arbetsförmedlingen Botkyrka Salem, Skärholmen och Huddinge ska slås ihop till en och samma enhet i Kungens Kurva. Foto: Lennart Perlenhem

Arbetsförmedlingen flyttar från Botkyrka

Arbetsförmedlingen vill stänga sina kontor i Hallunda, Tumba och Skärholmen. Kontoren ska slås ihop till en enda stor förmedling i Kungens Kurva. ”Oacceptabelt”, tycker Botkyrkas kommunledning.

  • Publicerad 17:45, 27 aug 2015

Syftet med ihopslagningen av arbetsförmedlingarna är att spara pengar för att satsa på digitala tjänster och bättre kontakt med arbetsgivare.

– Vi jobbar med att kunna möta arbetssökande och arbetsgivare på andra sätt och vi utvecklar våra digitala tjänster så att man enkelt kan få service via olika kontaktvägar, säger Nina Angermund Carlsson, chef för Botkyrka Salems Arbetsförmedling.

För att få loss resurser ska 28 kontor i Stockholms län bli till tio större enheter. Till 2018 ska de lokala kontoren i Hallunda, Tumba, Skärholmen och Huddinge stängas ner och slås ihop till en stor förmedling i Kungens Kurva, enligt förslaget. Förmedlingen i Kungens Kurva kan bli en av de största i länet och ska ta emot över 16 000 arbetssökande.

– Vi lämnar inte kommunen, men förmedlingen kommer ske under nya former. Ett personligt möte behöver inte vara på en fysisk plats, det kan också ske på webben, säger Angermund Carlsson.

Kommunledning kritisk

Men Botkyrkas kommunledning är mycket kritisk till förslaget.

– Vi ser ett stort behov av en lokal arbetsförmedling på plats i Botkyrka. Arbetsförmedlingen är en stark kraft
i området och har varit ett viktigt stöd för många av våra medborgare när det kommer till att komma ut i anställning och få jobb, säger Katarina Berggren (S), kommunstyrelsens ordförande.

Mobila förmedlingar

Hon är övertygad om att en flytt innebär sämre service för de som behöver träffa en handläggare i fysisk person.

– Att ta sig från Tumba till Kungens Kurva tar upp emot en timme. Ännu värre blir det för Salemborna, säger Berggren.

Arbetsförmedlingens förslag gick ut på remiss i tisdags. I förslaget finns möjlighet att samlokalisera lokala förmedlingar med annan kommunal service samt möjligheten att slå upp tillfälliga mobila förmedlingar.

– Vi ska diskutera med Botkyrka, Salem och Huddinge och stadsdelsnämnden i Skärholmen i vilken mån vi bör finnas kvar lokalt. Det finns till exempel ett jobbtorg
i Skärholmen där det kan vara lämpligt att få en fot kvar, säger Angermund Carlsson.

Senast den 18 september ska kommunen lämna sina synpunkter. Därefter fattas ett formellt beslut om flytten.

– Vi kan inte acceptera det här. Vi har redan tagit kontakt med Arbetsförmedlingens generaldirektör och hoppas få till ett samtal med arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) för att diskutera hur vi kan främja och stärka arbetsförmedlingen i kommuner som Botkyrka, säger Katarina Berggren.

Ny arbetsförmedling

Runt 100 av Arbetsförmedlingens drygt 300 kontor i landet ska läggas ned de kommande tre åren och slås ihop till större enheter. Parallet ska Arbetsförmedlingen utveckla bättre digitala tjänster.

n Samtidigt avsätter myndigheten drygt 250 miljoner kronor extra för att bli bättre på kontakterna med arbetsgivare. Det ska bli fler arbetsförmedlare som jobbar mot arbetsgivare.

n Enligt Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg behövs förändringen för att myndigheten ska bli mer effektiv.

Visa merVisa mindre