Janne Göransson och trädgårdsmästare Elizabeth Eriksson hjälps åt att sköta trädgården. Foto: Anders Göransson

Arbete och läkande i Blackebergs gröna oas

Mitt i Ängby park i Blackeberg ligger en grön, prunkande oas som väntar på att upptäckas av fler. Men det är inte bara en välskött handelsträdgård, utan även en plats för både kroppsarbete och själslig frid för stockholmare som inte alltid mår så bra.

  • Publicerad 07:00, 1 sep 2018

Bara sju-åtta minuters promenad från Blackebergs tunnelbana, i byggnader som tidigare tillhört Frimurarebarnhuset och sedan Blackebergs sjukhem, ligger Västerorts aktivitetscenter. Här finns en rad olika aktiviteter för personer som på ett eller annat sätt haft problem med sin psykiska hälsa: hunddagis, snickeri, keramik, fågelskådning, konst och mycket annat.

Men det som omedelbart drar ögonen till sig är en grön oas mitt bland byggnaderna – en liten trädgård med prunkande blommor, grönsaksland och växthus.

Jobbar tillsammans

Hit kommer deltagare från hela Stockholm – efter att ha fått ett biståndsbeslut från sin stadsdel – för att delta i trädgårdsarbetet.

– Det finns terapiträdgårdar där en trädgårdsmästare gör det mesta, medan besökaren tar igen sig och luktar på blommorna. Så är det inte här. Här jobbar vi tillsammans och man hugger man i – om man orkar, säger Elizabeth Eriksson, en av dem som håller i verksamheten.

 

Janne, 63, under äppelträdet i Västerorts aktivitetscenters handelsträdgård. Foto: Anders Göransson

Hon visar runt bland odlingarna av squash, pumpa, purjolök, mangold, gurka, vinbär, krusbär och mycket annat. I växthuset finns tomater – massor av tomater – och söta blå vindruvor. Blommor finns det också i stor mängd.

– Det är ekologisk odling, kravjord och kravfrö så långt det går. Vi använder inga gifter. Vi drar själva upp plantorna från frö.

”Här får jag allt!”

Under trädgårdens enda äppelträd står Janne Göransson, 63, och arbetar i sitt anletes svett med att räfsa ihop fallfrukt som ska hamna på komposten.

– Det är nyttigt att svettas lite. Tiden går så fort, det finns så mycket att göra. Och så röker jag mycket mindre när jag krattar och håller på, säger han.

Janne kommer hit tre gånger i veckan – på måndagar, onsdagar och fredagar. Det har varit lite upp och ner i hans liv, men arbetet i trädgården får honom att må bra, säger han.

– Här får jag allt! Kärlek, grönsaker, blommor. Blommor för mig, det är vackra saker. Som kvinnor ungefär.

Skörd från trädgården – till salu för allmänheten. Foto: Anders Göransson

Allmänheten är välkommen att besöka trädgården och köpa av skörden och snittblommorna. Årets stora evenemang inträffar den sista lördagen i maj, då man säljer av de tusentals plantor man dragit upp under våren.

– Då är det folkvandring, det är den roligaste dagen på året, tycker många, säger Elizabeth Eriksson.

Uppskattat av grannar

Bland snittblommorna står Lotta Klintwall som bor i Ängby park och brukar besöka trädgården.

– Det här stället är en oas, egentligen för hela Västerort. Det är superbra att deltagarna gör något som är på riktigt och att folk kan visa sin uppskattning genom att komma handla här.

Besökaren Lotta Klintwall, själv florist, köper snittblommor som hon plockar själv. ”Det här är ett underbart ställe.” Foto: Anders Göransson

Janne rundar av med en smula levnadsvisdom:

– Man hinner med mer om man tar det lugnt. Det finns många stressade stackare nu, de glömmer saker, hinner inte med. Men tar man det lugnt hinner man kolla in tjejer och blommor och – livet.