Aras Amin – från Hjulsta till Bryssel

Politiken har tagit Aras Amin från Hjulsta till Bryssel och Europaparlamentet. – Jag hoppas att resan som jag gjort kan inspirera andra. Man behöver inte bli politiker för att påverka samhället, men det här är den vägen som jag har valt.

  • Publicerad 15:35, 26 jun 2018

Det är inte konstigt att Aras Amin, 26 år, blev politiskt engagerad.

Runt familjens köksbord i Hjulsta har politiska diskussioner alltid serverats till middagen.

– Jag kom till Sverige som flykting med min familj när jag var barn och som etnisk minoritet – kurd – har samtal om politik ständigt funnits hemma.

Han började tidigt se brister som han ville ändra på i samhället.

– Om man vill ändra något så får man kavla upp ärmarna själv, förändring kommer inte uppifrån utan nerifrån.

Nu har hans politiska engagemang tagit honom från Hjulsta till Bryssel och Europaparlamentet. Där gör han sin praktik hos Anna Maria Corazza Bildt  (M), en av Sveriges ledamöter i parlamentet.

Bygger broar

– Det är hur kul som helst. Det är ett helt nytt perspektiv. Jag hjälper till med kommunikationen och bygga broar mellan Bryssel och Sverige. Det blev inte en enkel praktikuppgift utan ett stort ansvar som är otroligt hedrande.

Han har tidigare suttit som ersättare för Moderaterna i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd och han upptäckte snabbt att frågorna som diskuterade i parlamentet var bekanta.

Det finns glastak och hinder men det ska inte hindra en från att följa sin dröm

Aras Amin

– Frågor som arbetslöshet, trygghet som vi diskuterade i nämnden i Spånga – Tensta är är lika aktuella i Bryssel som hemma.

Han har gått på Hjulsta grundskola, Tensta gymnasiet, Södertörn högskola, Stockholms universitet och har nu tagit en masterexamen i statsvetenskap.

– Jag hoppas att resan som jag gjort kan inspirera andra. Det finns säkert glastak och hinder men det ska inte hindra en från att följa sin dröm. Man behöver inte bli politiker för att påverka samhället, men det här är den vägen som jag valt.