Vasastadshunden Mendez, 18 och hans matte Alexandra Dellevoet. Foto: Mimmi Epstein

Är Mendez Stockholms äldsta hund?

Mendez, 18,5 år, är uppvuxen i Mexiko, har mellanlandat i Kanada men bor sedan tre år vid Hötorget. Han ser och hör lite dåligt men trots den höga åldern är hans hjärta "som en nioårings".

  • Publicerad 08:00, 19 jan 2019

Det var för snart 18 år sedan i Mexico City när Alexandra Dellevoet joggade i en park som hon såg Mendez sitta och tigga mat från några kvinnor som satt på en bänk och åt tacos. En kollega till henne hade redan adopterat en gatuhund.

– I den där parken fanns hur många gatuhundar som helst. Det var som ett zoo. Jag tittade på Mendez och sa till min kollega att det där kan inte vara en gatuhund, han är alldeles för välvårdad. Jo, det är en gatuhund, svarade min kollega, säger Alexandra Dellevoet och fortsätter:

– Jag kallade på honom och sa ett namn som började på M och då sprang han rakt förbi mig och ställde sig framför dörren till min lägenhet. Sen åkte jag till veterinären med honom för att kolla att han mådde bra och vaccinera honom. Då fick jag reda på att han var mellan fem och sex månader.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Nu är Mendez snart 18,5 år. Men hans hjärta är som en nioårings. Det konstaterade en veterinär när Mendez röntgades inför ett tandingrepp nyligen. På dagarna sover Mendez mest.

– Men han är har varit väldigt frisk och är pigg när man är ute. Han älskar snö, säger Alexandra Dellevoet, som har gjort ett DNA-test på Mendez.

Det visade sig att han är en blandning av löwchen, australian shepherd och 78 andra hundraser.

För åtta år sedan bodde Mendez och Alexandra i Kanada.

– Min son var fem-sex år och i närheten av där vi bodde då fanns en rottweiler. Mendez och den hunden brukade skälla på varandra men en dag var den plötsligt lös. Jag var på väg med min son till bilen och sa till honom att gömma sig bakom bilen, säger Alexandra och fortsätter:

– Jag såg hur rottweilern kom springandes mot oss och Mendez var kopplad på gården. Jag tvingades fatta ett beslut på en millisekund och lät hunden springa till Mendez. Själv hade jag aldrig klarat mig. Mendez tog kampen och de slogs. Det var det värsta jag sett i mitt liv.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Efter ett tag kom en massa grannar och den andra hundens ägare som lyckades avbryta bråket. Mendez fick flera bett på halsen. Väl hos djurakuten konstaterade veterinären att om Mendez hade blivit biten två millimeter till höger hade det "varit slut på honom".

– Han är vår hjälte. Han vill alltid ta hand om oss. Kanske extra mycket för att jag är singelmamma. Han är mannen i huset, säger Alexandra Dellevoet.

Mendez är uppvuxen i Mexiko...

Så gammalt är 18,5 år för en hund

Medellivslängden för olika raser varierar, generellt sett blir små hundar äldre än stora. Med sina 18,5 år har Mendez passerat medellivslängden för en hund i den storleken.

...och kom till Alexandra när han var mellan fem och sex månader. Foto: Privat