Är hipsterstämpeln på Bagarmossen fel?

Bagarmossen är mer än surdegsbröd, trendiga drycken Kombucha och välfrisserade skägg. Åtminstone om man frågar de som bor där.

  • Publicerad 18:00, 26 feb 2018

Hipsterbagis hit och Hipsterbagis dit, säger någon. Området har förändrats snabbt och många undrar om Bagarmossen håller på att gentrifieras. Men efter StockholmDirekts artiklar om Lilla Bagis, fermenterade grönsaker, Centan och Kombucha fick insändarskribenten och Bagisbon Ulf Jederlund nog och menade att journalister målat upp en bild av Bagaramossen som helt enkelt inte stämmer.

"Visst har stadsdelens befolkning förändrats, men ännu är det väldigt långt kvar innan en majoritet av oss som bor här känner igen oss i beskrivningen, och än mindre i friserade polisonger, surdegsbröd för 50 kronor frallan och kombucha", skrev han i insändaren som har diskuterat flitigt i Facebookgruppen "Bagis!". 

När vi besöker Bagarmossen är de flesta överens om att det inte bor så många hipsters här.

INSÄNDARE: Det är något fel på bilden av Bagis

– Jag har inte bott här så länge men jag känner inte igen mig i bilden av att det skulle vara hipster här. Är det för att vi har surdegsbröd och second hand?, säger Emilia Hagström, 23, som arbetar på kaféet Lilla Bagis.

Vad är hipster för dig?

– Hornstull!

En annan som inte heller tycker att stadsdelen kan gå under epitetet hipster är tidigare partiledaren för Feministiskt Initiativ, Victoria Kawesa, 42.

– Hipster för mig är kopplat till vit medelklass, jag skulle inte säga att det är så här. Jag hoppas inte det i alla fall, säger hon.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

En knivskarp definition av vad en hipster egentligen är går inte att hitta. En del tänker skäggig snubbe i sotarmössa som döper sina barn till 40-talsnamn. En annan tänker tjocka svarta bågar med plastglas, gröna växter i Instagramfilter, drop-coffee, vintage och en medveten omedvetenhet.

Men enligt Språkrådet är uttrycket hipster långt ifrån ett nytt begrepp, utan en subgrupp vita ungdomar med avslappnad attityd, självförvållad fattigdom, avslappnade sexuella koder och sarkastisk humor som växte fram under 1940-talet. 

Nationalencyklopedin beskriver i sin tur begreppet hipster som en livsstil bland yngre trendmedvetna medelklassmänniskor i amerikanska storstäder och att det är media som fört begreppet vidare till andra storstäder världen över.

Staffan Kvist, 74, har bott i Bagarmossen i tio år. Hans definition av en hipster är en ung kulturell person.

– Men det är inte bara hipsters som bor här. Visst har det tillkommit en del av dem också. Men vi gamla kulturbärare som minns hur det var förr, vi bor också här, säger han.

Vilka vill du höra mer om i tidningen?

– Jag skulle vilja att ni skrev mer om vad lokalpolitikerna gör. Ibland står de här på torget och pratar, då brukar jag gå dit och skälla på dem så att de står och hänger med huvudet, säger han.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android