Inspirerad av videofilmade stadsvandringar och NRK:s slow-tv om en tågresa genom Norge har fotografen och Ekeröbon Gunnar Fahlström provat slow-video från sin egen bakgård. Gunnar arbetar bland annat som fotograf och att testa olika kameror ingår i arbetsuppgifterna.

– Det blir en del filmer från Mälaröarna då. Jag har bland annat gått längs den södra stranden i naturreservatet Huvududden och filmat vandringen i en enda scen.

När mycket tid har har tillbringats hemma under coronapandemin har han hittat så kallade walks från runt om i världen – människor som går runt med en kamera och filmar sina promenader, för att sedan lägga upp filmen oklippt på YouTube.

”Många filmer ute nu”

Många tittare menar att det är rofyllt att titta på slow-tv.

– Jag själv tycker att det är kul att titta på ställen jag känner igen, till exempel filmer från Paris, Capri eller en båtfärd på Venedigs kanaler. Det finns väldigt många sådana filmer ute nu, säger Gunnar.

Under pandemin har han försökt avstå från att ta för många jobb där han träffar många människor.

– Då kom jag på att jag kunde posta lite filmer själv. Jag vill mest visa hur det ser ut, kanske för dem som ska besöka stället, säger han.

– Det har kommit små och prisvärda kameror och gimbals som kan göra kvalitativa, sevärda filmer. Tidigare kostade det flera hundra tusentals kronor att filma så här fin bildkvalitet.