Huvududdens naturreservat, sligen längs vattnet på den södra sidan av åsen Foto: Gunnar Fahlström

Är du redo för låååångsam film från Ekerö?

Slow-film har kommit till Mälaröarna. Följ med på en avkopplande vandring från Svartsjö slottspark, en guidning av den lite bortglömda Helgöboplatsen eller en tur på en klassisk blå Mälaröbuss. Allt från din egen soffa.

  • Publicerad 14:44, 20 nov 2020

Det blir en del filmer från Mälaröarna

Inspirerad av videofilmade stadsvandringar och NRK:s slow-tv om en tågresa genom Norge har fotografen och Ekeröbon Gunnar Fahlström provat slow-video från sin egen bakgård. Gunnar arbetar bland annat som fotograf och att testa olika kameror ingår i arbetsuppgifterna.

– Det blir en del filmer från Mälaröarna då. Jag har bland annat gått längs den södra stranden i naturreservatet Huvududden och filmat vandringen i en enda scen.

När mycket tid har har tillbringats hemma under coronapandemin har han hittat så kallade walks från runt om i världen – människor som går runt med en kamera och filmar sina promenader, för att sedan lägga upp filmen oklippt på YouTube.

”Många filmer ute nu”

Många tittare menar att det är rofyllt att titta på slow-tv.

– Jag själv tycker att det är kul att titta på ställen jag känner igen, till exempel filmer från Paris, Capri eller en båtfärd på Venedigs kanaler. Det finns väldigt många sådana filmer ute nu, säger Gunnar.

Under pandemin har han försökt avstå från att ta för många jobb där han träffar många människor.

– Då kom jag på att jag kunde posta lite filmer själv. Jag vill mest visa hur det ser ut, kanske för dem som ska besöka stället, säger han.

– Det har kommit små och prisvärda kameror och gimbals som kan göra kvalitativa, sevärda filmer. Tidigare kostade det flera hundra tusentals kronor att filma så här fin bildkvalitet.

Slow-TV

Slow-TV är en genre med långa dokumentärfilmer där vanliga företeelser skildras i sin fulla längd. I Norge fick ett TV-program om en brasa som brann en miljon tittare. 2009 sändes i Norge ett sju timmar långt program som visade en tågresa i hela dess längd och resulterade i över en miljon visningar på YouTube.

I Sverige sände Svt den okommenterade dokumentären "Den stora älgvandringen" i 32 dygn.

Youtubelänk:

Youtube: Fotograf Gunnar Fahlström

https://www.youtube.com/channel/UCzCZ6v_DmkJFzqT38KQQwzg

En gimbal är ett svängbart stöd som stabiliserar och möjliggör rotation av kameran utan att det blir skakigt.

Visa merVisa mindre

M-toppen vill lämna Ekerö för riksdagen

Nyheter Redo att lämna över stafettpinnen Adam Reuterskiölds (M) dagar som ordförande i Ekerös kommunstyrelse är räknade. Efter nästa val kommer han inte längre att stå till förfogande, ett beslut som han själv har fattat.onsdag 23/6 16:23

Beslut: Då får Ekerö tiggeriförbud

Nyheter Reviderat förslag fick ja i kommunfullmäktige Från och med 1 juli kan det bli förbjudet att tigga på en rad platser i Ekerö kommun. Det står klart efter att kommunfullmäktige återigen har tagit ställning i frågan.onsdag 23/6 12:49

Politisk oenighet om plats för kortläsare

Nyheter Då kan Ekeröbussarna öppna där fram Ekerös bussresenärer som saknar smartphone kan inte betala med reskassa vid resans start. Politiskt råder det delade meningar om hur betalning ska ske framöver. "Folk måste få kunna göra rätt för...tisdag 22/6 15:58