Cykelvänligt. Cykelbanor i alla ära. Det är hur bra arbetsplatsen är på att hantera sina cykelpendlare som spelar roll när vi väljer färdmedel. På Jonas Pannagels arbetsplats, Skandia på Västra Kungsholmen, finns lånecyklar, garag Foto: Andreas Enbuske

Är ditt jobb bäst att cykla till?

Tvätt, lånecyklar, pumpar och torkskåp. Skandia på Västra Kungs­holm­en har gjort det lätt att cykla till jobbet. Är din arbetsplats ännu bättre?

  • Publicerad 10:15, 19 apr 2014

När försäkrings- och finansföretaget Skandia flyttade från sina lokaler på Sveavägen i City till Lindhagensgatan på Kungsholmen 2010 började fler ur personalen att cykla till jobbet.

Dels på grund av att tunnelbanan hamnade lite längre ifrån, dels på grund av att det ligger i en mindre biltät del av stan.

Här finns två cykelrum med kodlås vid dörren, cykeltvätt, automatiska pumpar, torkrum för blöta kläder, omklädningsrum och duschar.

I källaren finns också ett tiotal lånecyklar som anställda får använda mot uthämtning av nyckel.

– Många av dem som jobbar här har till exempel kontakt med Finansinspektionen som finns kvar nere på stan. Dit är det många gånger smidigast att ta cykel, säger HR-chefen Marie Ågren, själv cyklist.

Enligt henne stämmer cykelanordningar väl överens med Skandias verksamhet inom sjukvårdsförsäkringar. Frisk personal är bättre personal. Klimatvinningarna är en bonus.  

Cirka 1 000 personer jobbar på huvudkontoret i Lindhagen. Ett par hundra av dem är cykelpendlare.

Snabbare än kollektivt

Programmeraren Jonas Pannagel är en av de flitigare. Han tar cykeln till jobbet från hemmet i Huddinge varje dag året runt. Resan tar 35 minuter från dörr till dörr. Tio minuter snabbare än om han haft flyt i kollektivtrafiken.

– Jag cyklar för att det går fortare. Träningen får jag på köpet, säger han.

Jonas Pannagel anser att arbetsplatsen har det som en inbiten cykelpendlare behöver. Men allt kan bli bättre. Han har redan varit med och övertalat företagsledningen om att utrymma ett gammalt arkiv för att utöka antalet cykelrum till två, men på längre sikt önskar han sig ännu mer. Hans mål är att det ska bli fullt av cyklar i hela garaget.

– Ju fler som cyklar istället för att åka bil, desto bättre, säger han.

håller med. Vi vill uppmärksamma fler arbetsplatser som gjort cykelfrämjande till sin grej. Hör av er och berätta hur det ser ut på ert jobb!

Cykelfrämjande

Jocke Holmström på Supermiljöbloggen tror att företag har att vinna på att framhålla alla anpassningar de gör för att underlätta och främja cykling till och från arbetsplatsen, inte minst vid nyrekrytering av personal.

Även om det allra viktigaste är en bättre infrastruktur med breda och säkra cykelbanor är det också av betydelse vilka förutsättningar som finns på en arbetsplats för att det ska bli lätt att cykla till jobbet.

Krister Isaksson, cykelbloggare på Bicycling.se, håller med:

– Cykelparkeringen bör ju vara varje företags stolthet och det man vill visa upp för sina anställda och omvärlden.

Relaterad information

Topp-tio för bra cykelarbets­platser

1. Säker cykelparkering, under tak eller inomhus.

2. Omklädnings- och duschmöjligheter.

3. Torkmöjligheter för kläder och skor.

4. Låsbara klädskåp.

5. Pump, verktyg och hjälmar.

6. Cykeltvätt.

7. Fri cykelservice.

8. Lånecyklar.

9. Elcykel, lastcykel och fällbar cykel för tjänste­resor.

10. Rabatt hos cykelhandlare.

Listan är baserad på Krister Isakssons cykelblogg på Bicycling.se och Cykelfrämjandets kriterier för en cykelvänlig arbetsplats.

Tipsa oss om bästa cykelarbetsplatsen!

Jobbar du på ett ställe där cykling uppmuntras mer än vanligt?
Mejla till oss på viv@direktpress.se!

Visa merVisa mindre