RIPVIDET. Melvin, 6 år, och Lucas, 3 år, tävlar och ser vem som kan ta sig snabbast genom "spaghettin". Foto: Mikael Andersson

Är din lekpark för tråkig? Här kan du testa en ny!

Nu är det lekparker med teman och karaktär som gäller, och de kommer att bli fler i Västerort den närmsta tiden.

  • Publicerad 16:24, 21 apr 2017

Det finns en önskan om temalekparker så man får lite mer karaktär än bara den gamla vanliga gungan.

Uggleparken i Kristineberg, Mulle Meckparken i Järvastaden och 1800-talsinspirerade Bryggartäppan på Södermalm är exempel på Stockholmslekparker med en extra twist.

Även i Västerort finns lekparker och parklekar värda att åka en bit för att leka i. I listan här intill hittar du till exempel Olovslundsparken i Bromma där det finns en damm full av salamandrar. Där hittar du också Nälsta parkourpark som byggts för att motivera unga att röra på sig.

Lockar med odlingslådor

Hässelby-Vällingby jobbar just nu med att få fler att hitta till stadsdelens parklekar.

– I år kommer vi att lansera odlingslådor i alla sex parklekar. Vi vill att fler målgrupper ska hitta till det utbud som finns, säger Andrea Hormazabal, avdelningschef för medborgarservice och fritid i Hässelby-Vällingby.

Parkleken Guldet i Vällingby ska renoveras och få ett ”guld”-tema.

– Arbetet väntas klart om ungefär två år. Det blir mycket gult och en guldgrävarby, säger Magdalena Möne, landskapsarkitekt på Trafikkontoret.

NY LEKPARK. Det är populärt med temalekparker. Till sommaren står en ny lekpark med lantligt tema klar i Beckomberga. Foto: Mikael Andersson

Två nya lekparker i Bromma

I Bromma finns en politisk vilja att bygga lekparker med olika inriktningar. Till sommaren står en ny lekpark på 900 kvadrat klar vid Beckomberga sjukhus. Den ska ha historisk anknytning till platsen, med en lantlig känsla, med hus, grisar och hästar i trä att leka med.

– Det finns en önskan om temalekparker så man får lite mer karaktär än bara den gamla vanliga gungan. Temat i Beckomberga har varit att symbolisera byn som tidigare legat på platsen, säger Gunnar Hedman, administrativ sekreterare på Bromma stadsdelsförvaltning.

Ännu en temalekpark är på gång intill kolonilottsområdet i den södra ­delen av Beckomberga. Parken väntas stå klar nästa år.

– Där tittar vi på ett passande blom- eller odlingstema. Vi har varit där med parkingenjören och pratat om att kanske ha blomlådor för självodling, säger Gunnar Hedman.

Mer lek för äldre i framtiden

De gamla vanliga lekparkerna riktar sig ofta till yngre barn. Det tror Gunnar Hedman är på väg att förändras.

– Det finns ofta mycket för de små, men lite för de äldre. Ska man spekulera kan jag tro att det kommer mer än bara rutschkanor och sandlådor framöver. Mer skateramper, utomhuspingis, klätterväggar och basketplaner, gissar Gunnar Hedman.

Syns även i Spånga

Även i Spånga-Tensta finns en ambition att förstärka lekparkernas teman och bredda utbudet för flera åldersgrupper.

– Generellt är det viktigt att så många åldersgrupper som möjligt ska tycka parkerna är roliga att leka i, säger Roland Målsäter, enhetschef för stadsmiljö och trygghet i Spånga-Tensta.

Flera lekparker i Spånga ska även rustas upp framöver. Bifrostparken i naturmaterial ska få bättre belysning. Med på listan över framtida investeringsprojekt är också Gribbyparken i Sundby, vars fruktlundstema kommer att bli tydligare.

Har du testat de här parkerna?

Olovslund i Bromma – fullt av monster?

✓ En damm full av kravlande sjömonster ✓ En linbana att vråla högt från ✓ En spännande skog att gå på upptäcktsfärd i ✓Plaskdamm

Låt dig inte luras av fågelkvittret eller den natursköna miljön – här finns monster! Men inte bara pokémon-monsters, som barnen vi träffar här är på jakt efter. Dammen kryllar också av gulliga och slemmiga vattensalamandrar. Ta med en håv och ta en titt på de mindre varianterna, men lova att släppa tillbaka dem! Råkar du hitta en stor salamander med skrovlig hy, låt den va! (Nej, den är inte farlig, men mycket sällsynt).

Var? Olovslundsvägen i Bromma

Visa merVisa mindre

OLOVSLUND. Syskonen Wiklander åker inte bara till Olovslund för att leta monster i dammen, de letar även Pokémon-monster. Foto: Mikael Andersson

OLOVSLUND. I dammen döljer sig vattensalamandrar. De större kan bli upp till 17 centimeter långa. Foto: Mikael Andersson

Parkleken Ådalen i Vällingby – när Mallorca är för långt bort?

✓ Beachvolleybollplan ✓Plaskdammen öppnar i juni ✓Nära till shopping ✓Bra häng

Parkleken Ådalen ligger ett stenkast från affärerna i Vällingby centrum. Parken passar både stora som små. Här finns ett inhängnat område för de mindre och gott om spadar och hinkar till utlåning. För de större finns ett beachvolleybollnät och ytor att sparka boll på. Parkering finns i närheten. Parken är bemannad måndag till fredag.

Var? Ångermannagatan 109

Visa merVisa mindre

ÅDALEN. Här kan du spela beachvolleyboll till sommaren. Då öppnar också den nya plaskdammen. Foto: Mikael Andersson

ÅDALEN. "Här hittar man alltid leksaker och sällskap. Personalen är jättetrevlig och de brukar komma ut med en kopp kaffe", säger Cecilia De la Rivera som är här med dottern Raquelle, 3 år. Foto: Mikael Andersson

Spånga By Parklek och 4H – Bästa stallkänslan

✓ Röda stugor med vita knutar och ett stall ✓ Lurviga djur ✓Ponnyridning ✓Kafé med hembakat ✓Plaskdamm ✓ Handikappanpassad

Mellan Spånga IP och Tensta centrum finns en parklek med bondgårdskänsla. Här möts du av röda 1800-talsstugor och 4H-gårdens lunkande ponnyhästar i hagen. Lekparken är tillgänglighetsanpassad för barn med funktionsnedsättning. Parkleken är bemannad och i fiket finns hemmagjorda bullar och glass till försäljning. Parkleken ligger också alldeles intill Rättargårdens öppna förskola, för den som vill slå flugor i en smäll. På lördagar arrangeras ponnyridning.

Var? Holmingegränd 12 i Spånga

Visa merVisa mindre

SPÅNGA BY. Djuren lockar många besökare till Spånga by. Här finns hästar, kaniner, katter och får. Foto: Mikael Andersson

SPÅNGA BY. Röda stugor med vita knutar kännetecknar Spånga by. Foto: Mikael Andersson

Ripvidet i Hässelby – vem är snabbast genom spaghettin?

✓Låtsashästar att sitta på ✓Populär linbana och klätterställning/hinderbana ✓Spaghettin

Parleken Ripvidet ligger mitt i ett bostadsområde i Hässelby. För den hästintresserade finns här stora hästar och en zebra som att sitta på. Flera av de vi pratatar med uppskattar linbanan och tycker att parken har en ovanligt bra klätterställning. Här finns inget fik, men en livsmedelsbutik på gångavstånd.

I parken möter vi Melvin, 6 år, och Lucas, 3 år, som är på besök med morfar Arne Nilsson. Bröderna har just "tävlat i spaghetti", vilket betyder att de tagit sig igenom en bana av krumeluriga metallrör – på tid.

– Varför vi kallar den spaghettin? För att den ser ut som slingrig ormspaghetti. Spaghetti blir såhär hårt när det blir gammalt, gissar Melvin Gidlund.

Var? Blåeldsvägen 14

Visa merVisa mindre

RIPVIDET. För den hästtokige? Foto: Mikael Andersson

RIPVIDET. Melvin, 6 år, och Lucas, 3 år, gungar med morfar Arne Nilsson. Foto: Mikael Andersson

Fler roliga parker att testa

Nälsta parkourpark – flyg fram som en racerbil

Rörelseanpassad lekpark Öppen scen för spontanuppträdanden Parkour Rundracerbana att springa på eller cykla fram på

Var? Intill Nälstaskolan på Trolle-bondes gata i Vällingby

Fornminnesparken i Lunda

Fornminnestema Hängbro Ligger intill Stockholms största fornminnesområde

Var? Lundagårdsvägen 60 i Spånga

Björklunds hage 4H

4H-gård med djur Skateboardramp Bouleplan

Var? Liljegrensvägen 5 i Bromma

Visa merVisa mindre

Nälsta Parkourpark. Foto: Mikael Andersson