Bällstabergs torg. Foto: Louise Kristoffersson

Är detta Roslagens tristaste torg?

Fontänen på Bällstabergs torg har inte fungerat på många år. Nu reagerar grannarna på att kommunen inte sköter om deras torg. – Jag kallar det för Döda torget, säger Birgitta Ek som bor bredvid.

  • Publicerad 15:44, 1 jun 2018

Birgitta Ek har bott i Bällstaberg sedan 2002. Fem år senare, i september 2007, invigdes torget som ligger utanför hennes lilla terrass.

På torget finns en fontän. Som inte syns. I stället ligger det ett stort trälock över den fyrkantiga dammen.

– Fontänen fungerade den första säsongen. Men sedan dess har den i stort sett stått still, säger Birgitta Ek som tycker att torget är riktigt trist.

Och att det knappast är liv och rörelse där är lätt att konstatera. Här finns inte mycket mer än den igenspikade dammen, några parkbänkar och träd, tre blomsterurnor och en skulptur. Under Mitt i Vallentunas besök vid torget är det ingen vuxen som stannar på torget, de skyndar förbi det. Barnen kan hänga en stund runt dammen, där de åker skateboard.

”Inte klokt”

Fontänen tycks vara en komplicerad anordning att få ordning på. Enligt Birgitta Ek kommer det varje år dit folk för att laga den.

– Det är många timmar sammanlagt som de gått här och försökt att fixa till det. Bara några timmar senare funkar det inte. Det är inte klokt. Jag har ringt kommunen så många gånger, säger hon.

I går, torsdag, såg hon återigen några hantverkare vid fontänen. Men något resultat såg hon inte av besöket.

– Det ser fruktansvärt tråkigt ut. Jag brukar kalla det för Döda torget.

Läckande vatten

Johan Carselind, gatu- och parkchef i Vallentuna säger att problemen beror på ett elfel.

– Förhoppningsvis kommer fontänen igång i nästa vecka, säger han.

Vi får höra är att den stannar varje gång den reparerats.

– Det är nog med föregående entreprenör. De fick inget grepp på det. Nu har vi en ny som haft elektriker där. Det har läckt in vatten i ett teknikutrymme under. Då slår vattnet av.

Men varför tog det tio år att byta entreprenör?

– Det har jag ingen aning om, jag har bara varit här i ett år. Men om det var ett så stort problem så borde jag ha hört talas om det. Jag vet bara att det varit problem i år. Förhoppningsvis går den i gång i dagarna. Det är bara en person som hört av sig.

”Vi är jättesura”

Därför ringer vi och dubbelkollar med frisörsalong Stor och Liten som ligger vid torget om Birgitta Eks uppgifter stämmer.

– Fontänen har inte varit i gång överhuvud taget i år. Förra året var den avtäckt men fungerade inte. Vi är jättesura allihop på salongen över att den inte funkar. Det är nog tre fyra år sedan senast den gjorde det. Och det ser tråkigt ut på torget. Det saknas ett kafé eller en take away eftersom det ligger så nära tåget.

Oväsen

Inga Vassenius är granne med torget och säger samma sak

– Jag har bott här länge och det var väldigt trevligt i början när den fungerade, man satt på balkongen och hörde ljudet av vattnet. Nu ligger den här lådan på. Barnen leker och cyklar på den. Det blir ett väldigt väsen i stället. Det är så tråkigt.