Den här roboten välkomnar besökare till Goto10, som är öppet för alla. Det enda man behöver göra att registrera sin e-postadress. Sen är det bara att jobba och hänga här. Foto: Maja Brand

Är det här unika gratiskontoret framtiden för Stockholm?

En ”ungdomsgård för vuxna” – helt gratis och öppet för vem som helst. Inga krav på prestationer, inga hållhakar. Vi har besökt nya mötesplatsen Goto 10 i Sjöstan.

  • Publicerad 15:15, 4 maj 2017

Det lättaste sättet att beskriva Goto 10 är att det är det enda stället i stan, förutom biblioteket, där det är helt gratis att sitta och jobba. En öppen arbetsplats i helt nybyggda lokaler vid Hammarby kaj med panoramafönster ut mot vattnet där alla är välkomna.

Här kan man sitta med sin dator i ett öppet landskap eller boka ett mötesrum för att spåna idéer. Du kan lyssna på seminarier, gå in i tysta telefonboxar för att ringa ostört, använda 3D-printers, spela retrospel för att relaxa och värma din egen mat i mikrovågsugnar. Allt utan att betala något, utan att någon kräver något av dig.

Måns Jonasson och Jessica Bäck på Internetstiftelsen i Goto 10:s ljudisolerade telefonrum. Foto: Maja Brand

Nio 3D-skrivare finns att använda. Foto: Maja Brand

Låter det skumt? Kanske är det för att det inte finns något liknande idag.

Röda tråden: ”Kärleken till internet”

Det här är inget coffice, ingen startup-hub eller frilanskontor. Det är en plats där kreativa idéer ska flöda och där olika typer av människor ska mötas. Den röda tråden? ”Kärleken till internet” svarar Jessica Bäck på Internetsstiftelsen som står bakom Goto 10.

Vi försöker på alla sätt vi kan främja utvecklingen av internet i Sverige och vi har sett ett stort behov av en plats där människor kan träffas och skapa tillsammans. Det finns ett tomrum när du är i idé-fasen, innan startup-hubarna. Här behöver du ingen klar affärsplan. Det är som en ungdomsgård för vuxna, säger Jessica Bäck.

Välkommen till Silicon Stockholm – här är adresserna

För att få tillgång till hela Goto 10 behöver du registrera dig med ditt namn och din e-postadress. Sen är det fritt fram att hänga här. Lokalerna bekostas av Internetsstiftelsen som får sina intäkter från registreringar av .se- och .nu-domännamn.

Nya företagsidéer

Deras mål är att platsen ska dra till sig människor med olika bakgrunder och kunskaper, som börjar nätverka och kanske drar igång nya spännande företag.

Här kan någon som gillar att bygga robotar träffa någon som gillar att programmera och de kan börja snacka med en mamma med två barn som har sett ett behov av en helt ny app. När de möts kommer saker börja hända. Jag ser det här stället som en stor present, säger Jessica Bäck.

Jessica Bäck hoppas att platsen ska dra till sig olika typer av människor som vill utveckla internet tillsammans. Foto: Maja Brand

"Kreativa och lekfulla" är tanken att Goto 10:s lokaler ska vara. Till det här akvariet har 3D-skrivare använts för att skapa fiskarnas inredning. Foto: Maja Brand

Nyöppnat på Hammarby Kaj

Vad: Goto 10. En ny kostnadsfri mötesplats för alla. Här finns tillfälliga arbetsplatser, utrymmen för möten, mindre konferenser och ett kafé.

Hur: Öppnade den 4 maj. Det är bara att gå dit och registrera dig så får du hänga och jobba här.

Var: Hammarby Kaj 10D

Mer info: Läs mer på https://www.goto10.se/. Här finns också alla evenemang och seminarium.

Visa merVisa mindre