Värdelös cykelbana. Landstingsrådet Gustav Hemming och Centerpartiet har utsett den här passagen på Kungsholmen till den sämsta platser att cykla på i hela länet. "Den är löjligt smal. Och farlig", säger han. Foto: Andreas Jennische

Är det här Stockholms sämsta plats att cykla på?

Cykelbanan på bron mellan Stora och Lilla Essingen är som ett skämt. Fast inte det minsta roligt utan bara läskigt. Nu har Centerpartiet utsett den till sämsta cykelplatsen i hela länet.

  • Publicerad 06:10, 26 sep 2016

Det hade rent av varit bättre om man inte ens hade märkt ut den som cykelbana

Det var i förra veckan som Centerpartiet drog igång kampanjen #Cykelfail, en uppmaning till stockholmare att skicka in bilder på dåliga, farliga och illa planerade platser för cyklister.

Nu är ”vinnaren” korad. Den extremt smala cykelbanan på bron mellan Essingeöarna. Smal, svår att följa och farlig i sin utformning.

– Helt plötsligt går den dessutom ner på bilkörbanan, säger miljö-, skärgårds- och regionplanelandstingsrådet Gustav Hemming (C).

LÄS ÄVEN De ska utse Stockholms sämsta cykelplats

När han demonstrerar inför kameran hamnar han läskigt nära en förbipasserande lastbil.

– Vi fick in drygt 20 bilder på platser varav många kunde kvala in som länets sämsta. Den här cykelbanan valde vi för att den är löjligt smal och rent farlig. Den ger en illusion av säkerhet. Det hade rent av varit bättre om man inte ens hade märkt ut den som cykelbana, säger Gustav Hemming.

Cyklingen ska stå för fler transporter

Platsen är också vald för att den på ett mycket tydligt sätt visar hur cykeltrafik prioriteras i förhållande till biltrafik. Bredvid den minimala cykelbanan ligger två bilkörfält följt av ytterligare sex på bron intill.

Gustav Hemming och Centerpartiet ska nu höra av sig till Stockholms stad och alla övriga kommuner som blivit representerade i anti-tävlingen #Cykelfail för att påpeka bristerna och höra sig för om och hur de ska åtgärdas.

Kampanjen ska bli årligt återkommande.

– Cykeln är här för att stanna. Den kommer att behöva ta större trafikuppgifter framöver i takt med att Stockholm fortsätter att växa. Vi måste ta tillvaro cykelns potential, säger Gustav Hemming.

"Vinnare". Cykelbanan på bron mellan Essingeöarna är inte bara extremt smal den går dessutom ner på vanliga bilkörbanan helt plötsligt. Gustav Hemming (C) demonstrerar. Foto: Andreas Jennische

Kandidat. Blomkrukor mitt i cykelbanan i Solna. Ett typexempel på hur det inte ska se om man vill skapa god infrastruktur för cyklister. Foto: Centerpartiet

Var är ditt värsta ställe att cykla på?

Skicka gärna dina bilder till oss på webben@direktpress.se eller posta dem i vår cykelgrupp på Facebook StockholmDirekts Cykelforum