SOM ETT MONSTER. Amandas julgran är Stockholms, kanske Sveriges, fulaste. Foto: Privat

Är det här Stockholms fulaste julgran?

Amanda Ranebo kan mycket väl ha Stockholms fulaste julgran i sitt hem. "Julgranar är ett stort livstrauma för mig. Jag har gråtit många tårar genom åren", säger hon om föräldrarnas mångåriga julterror.

  • Publicerad 11:03, 15 dec 2020

Amanda Ranebo, 31, har i hela sitt liv önskat sig en vacker ”Disneygran” på jularna. Men hennes önskan har aldrig besannats. Snarare tvärtom.

– När jag var liten försökte mina föräldrar göra mig nöjd, men de lyckades aldrig. Till slut orkade de inte anstränga sig mer och började då att plocka hem den fulaste granen de hittade istället, säger Amanda som kan dra sig till minnes mängder av fula träd som släpats in i huset.

Förra året låg granen ner, för stammen var helt böjd. Ett annat år hade den bara grenar på ena sidan. Och ett år såg granen ut som ett bonsaiträd.

– Julgranar är ett stort livstrauma för mig. Jag har gråtit många tårar genom åren. Min låtsaspappa har försökt pränta in att ”alla granar är lika värda – den här fula granen hade aldrig kunnat drömma om att bli en julgran”.

INTE GRANNA. Här är några av Amandas tidigare fulgranar. Foto: Privat

FILM: Här är flygvapnets julgransflygning

Trots att hon är rejält fulgransluttrad fick årets upplaga av julträd henne att tappa andan. Den slog alla tidigare bottenrekord.

– Det kan omöjligt bli värre. Så som den här ser ut är jag säker på att vi nått botten, den överträffar allt. När jag såg den drog jag bara en djup suck, följt av en lång, lång tystnad.

Kan inte ta sig till soffan

Granens utseende gör att Amanda och hennes familj inte kan få in några klappar under trädet, och de måste gå i sidled för att komma till soffan eftersom de få grenarna är så spretiga.

– Min låtsaspappa är skogsägare och har i år letat väldigt många timmar efter en riktigt ful gran. Han har verkligen lyckats.

Kommer ni klä ”granen”?

– Nej, det lär inte hjälpa. Jag hängde upp några kulor, men insåg att det inte blev bättre.

Trots alla fula granar genom åren, lever fortfarande drömmen om en riktigt vacker gran?

– Ja, jag hoppas at någon ser den här och känner, wow, vilken häftig gran! Då får de gärna ta den. Men de måste i så fall komma hit med en riktigt fin Disneygran.

Amanda och hennes "julgran". Foto: Privat