Prunkarkitekt. Doftolvon, vattensprutande groda och japansk lönn – Malin Warkander har skapat en riktig oas på hyreshusets gemensamma innergård. Foto: Andreas Enbuske

Är det här Östermalms vackraste innergård?

Tre års slit har skapat en välbevarad trädgårdshemlighet på Skeppargatan. Nu efterlyser vi fler förslag på stadsdelens vackraste innergård.

  • Publicerad 09:16, 17 maj 2013

Det är Malin Warkander som ligger bakom förvandlingen av det som tidigare var en smått övergiven innergård. Under tre somrar har hon på eget bevåg skapat en levande trädgårdsoas och nu börjar den bästa tiden – när växtligheten skjuter fart och innergården blir än mer prunkande.
– Jag är en trädgårdsgalning och hade en stor trädgård tidigare som jag vann priser med. Sedan har jag en gullig och generös hyresvärd som låter mig hålla på. Det roligaste är nästan grovjobbet, att bland till rätt jord eller att gräva. Att skapa betyder mycket för mig.
Bland skapelserna finns den gamla sandlådan som byggts om till en damm med en egengjord keramikgroda som sprutar vatten, flera vattenbad, en ljusskulptur på ett träd och så självklart blommor, växter och träd i mängder. Alltifrån en japansk lönn till doftolvon, magnolia, vinbär, rabarber och tulpaner.
- Det är över hundratals olika sorter. Jag har till exempel femton olika funkior, tio-tolv sorters alunrot och nästan varenda ormbunkssort. Det är en skuggträdgård så därför är det mycket bladväxter, säger Malin Warkander.
Vad betyder trädgården för dig?
– Jättemycket. Det är fantastiskt att man kan bo och ha det så här. Jag är här väldigt ofta och grannarna tycker att det är jättefint.

Fakta

Bor du vid en fin innergård? Skicka in bilder på innergården till Östermalmsnytt med en kort beskrivning och kontaktuppgifter.
När vi fått in tillräckligt med förslag kommer vi utlysa en tävling om den vackraste innergården där ni läsare är med och utser vinnaren.