CYKELBANKEN. Handelsbanken vid Kungsträdgården tror att det blir allt viktigare för stora arbetsgivare i Stockholm att visa att de tar cyklister på allvar. Foto: Andreas Jennische

Är den här banken Stockholms bästa plats för cyklister?

Bensinslukande sportbilar är inget för den moderna banktjänstemannen. Fråga bara Handelsbanken i City, som kanske skapat Stockholms bästa arbetsplats för cyklister.

  • Publicerad 09:40, 21 jan 2016

Modernt, klimatsmart och hälsofrämjande. Cheferna på Handelsbanken vid Kungsträdgården är övertygade: Att göra det lätt att cykla till och från – och i – arbetet har bara uppsidor. Även om det sker på bekostnad av bilburna anställda.

– Vi hade sju stycken bilparkeringsplatser i källaren som vi tog bort och gjorde om, säger Katarina Berner frösdal, hållbarhetschef på Handelsbanken i City.

400 cykelparkeringar

Istället finns här nu ett stort rum helt reserverat för 150 cyklar. Utöver själva cykelställen finns också pump, tvättmöjligheter och hållare för den som behöver meka.

Lite längre bort i korridoren finns tre torkrum med avfuktare, duschar och en stor skåpshall där anställda mot en låg avgift kan få ett personligt skåp.

På innergården finns ännu fler cykelparkeringar. Nybyggda, med tak.

– Totalt har vi plats för 400 cyklar i och utanför vår fastighet, säger Göran Thorslund som varit med och jobbat med cykelprojektet.

Bankens cykelsatsning startade 2014 efter att en växande andel av de cirka 2 000 anställda börjat cykla och fenomenet blottat ett behov av fler cykelparkeringar, omklädningsrum och duschar.

Viktigt att tänka framåt

Det knorrades lite när de där sju bilparkeringarna togs bort men Katarina Berner Frösdal var säker på sin sak:

– Vi tyckte att det här var så viktigt så vi bara bestämde oss, säger hon.

Under det här året fortsätter cykelprogrammet. Nästa steg består bland annat av att bygga ut ett lånecykelsystem som innebär att anställda smidigt ska kunna cykla mellan kontoren vid Kungsgatan, på Gärdet och på Torsgatan – samt till och från kundbesök – och kunna lämna lånecykeln på vilket av bankens kontor som helst.

Trafikborgarrådet gör tummen upp

Trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) besökte banken på onsdagen. Han är mycket positiv.

– Jag har pratat med en hel del fastighetsägare om liknande satsningar men inte sett några. Det här har betydelse och är viktigt för vårt arbete att skapa en bättre stad. Det visar att det går att göra stor skillnad med förhållandevis enkla insatser, säger han.

Det finns också ett symbolvärde i att stora och inflytelserika företag och fastighetsägare väljer att satsa på cykling.

– Det får spinoff-effekter, säger Daniel Helldén.

Foto: Andreas Jennische

CYKELBANKIR. Göran Thorslund på Handelsbanken visar specialrummet med plats för 150 smarta cykelparkeringar för trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP). 

Foto: Andreas Jennische

100 PLATSER MED TAK. Totalt har banken tillgång till 400 cykelparkeringar på gården, i garaget och utanför fastigheten.

Foto: Andreas Jennische

TORKRUM. Totalt finns tre torkrum med avfuktare. Dyngsura kläder blir torra på ett par timmar, enligt Göran Thorslund.

Det här har Handelsbanken fixat

Nya omklädningsrum och duschar.

Ny skåpshall med klädskåp att hyra.

Nya torkrum.

Lånecyklar.

Cykelreparatörer finns på plats vissa tider. Anställda kan boka service, lämna in cykeln på morgonen och få tillbaka den på kvällen.

Visa merVisa mindre

​Har du en ännu bättre cykelarbetsplats? Tipsa oss!

Jobbar du på ett ställe där cykling uppmuntras mer än vanligt? Mejla till oss på webben@direktpress.se

Tidigare har vi besökt Skandia på Kungsholmen som också satsar på cyklister.