Aquaria lägger ner – lokalerna håller inte

Museet på Djurgården stänger i slutet av 2018. Man har inte längre råd att lappa ihop huset som inte är gjort för regnskog och tropiska akvarier.

  • Publicerad 14:25, 16 nov 2017

Ända sedan Aquaria tog över lokalerna från Vasamuseet 1991 har man fått renovera huset då och då eftersom byggnaden påverkas av de speciella utställningarna på museet.

– Det var aldrig tänkt att ha en tropisk regnskog eller akvarier i fastigheten. Så lönsam är inte verksamheten att vi klarar av att göra de stora renoveringar som behövs for att bedriva verksamheten vidare, säger Sandra Wilke, platschef på Aquaria.

Diskuterats i flera år

Det är de senaste åren som diskussionen kring Aquarias framtid har blivit som mest intensiv och till slut tog man beslutet att man måste stänga.

– Det är jättetråkigt och ett tufft beslut såklart. Både för besökarna och för alla som jobbar här, som har ett stort personligt engagemang i djuren och i sitt arbete,  säger Sandra Wilke och fortsätter:

– Nu hoppas vi på ett bra år framåt för de som vill se museet en sista gång. Och vi vill gärna visa upp verksamheten som vi är otroligt stolta över.

Stänger nästa år

 Men museet stängs inte med omedelbar verkan utan kommer att hålla öppet fram till slutet av 2018. Exakt slutdatum är inte satt ännu.

Det förs en dialog mellan ägarna Parks and Resorts och Stockholms stad om man kan fortsätta driva och utveckla den café och restaurangverksamhet som finns på Aquaria idag. Aquaria kommer dock att helt avveckla djur- och museidelen och denna kommer inte att flytta någon annanstans.

Restaurangdelen kan vara kvar på Djurgården. Pressbild: Anna Bergkvist

Men pirayor, rockor, sjöhästar och de andra djuren måste ändå flyttas.

Vad händer med djuren?

– Har man tillstånd att visa djuren offentligt måste man också ha en handlingsplan för vad som händer vid en evakuering eller flytt. Den aktiveras nu och första prio är att hitta nya hem för alla djur . Det handlar om andra anläggningar runt om i Sverige med den här typen av djur, säger Sandra Wilke.