Så här ville Apple att deras butik ska se ut. Foto: Apple/Foster&Partners

Appletomten i Kungsan kan stå orörd – till år 2046

Staden är inte längre intresserad av att köpa tillbaka Apples tomt i Kungsträdgården. Det innebär att teknikjätten kan låta tomten stå orörd – till år 2046. – Avtalet gäller i 60 år och staden kan inte säga upp det dessförinnan, säger Anna Näslund, kommunikatör på Exploateringskontoret.

  • Publicerad 11:00, 26 feb 2019

Apple äger tomträtten till en del av Kungsträdgården. Teknikföretaget ville bygga en affär på platsen, men fick inte för staden, som i stället ville bygga en park där, innan Apple chockhöjde priset.

Nu kan uppretade teknikjätten Apple i teorin låta tomten stå orörd – fram till år 2046.

Låter det krångligt? Vi tar det från början.

Apple köpte tomträtten

År 2015 köpte Apple rätten att använda marken i Kungsträdgården där TGI Fridays ligger i dag. För det betalade Apple 129 miljoner kronor till Handelskammaren. Teknikjätten planerade att bygga butik på platsen, men så blev inte fallet.

I oktober 2018 slog det ner som en bomb att Apple inte fick tillåtelse av Stockholms stad att bygga så stor butik på tomten som man ville. Det blågröna styret meddelade att man i stället ville bygga en park på platsen.

Staden ville köpa tillbaka

När staden skulle köpa tillbaka tomträtten av Apple för att göra verklighet av parkplanerna var prislappen en annan. Teknikjätten var uppretad och erbjöd politikerna att köpa tillbaka tomträtten för 179 miljoner.

De blågröna tackade nej till till att köpa för den summan och gjorde klart att man inte längre var intresserad.

– Avtalet gäller i 60 år, från 1986 till år 2046. Staden kan inte säga upp det dessförinnan. Detta fungerar ju som ett skydd för tomträttshavaren, säger Anna Näslund. 

Hon berättar att vart tjugonde år omförhandlas avtalet ekonomiskt för att reglera hyran för tomten. Apple har rätt att sälja tomten, men ska man ändra på användningen krävs att företaget kommer överens med staden. Just nu får det finnas en restaurang på platsen. 

Kan alltså Apple låta tomten stå orörd fram till 2046?

– Det är upp till tomträttshavaren att svara på. De betalar ju avgäld (hyra) för marken oavsett de använder den eller inte, så det verkar ju inte så sannolikt, säger Anna Näslund.