Fallfrukten rötas för att senare bli till biogas. Foto: Leon Hansén

Äpplen på marken blir bränsle i tanken

Har du också fått rekordmycket äpplen i sommar? Nu kan din överblivna frukt bli bränsle till bilen. – Ett kilo äpplen ger biogas för två kilometers bilkörning, säger Kristina Sjöblom, avfallsstrateg på SEOM.

  • Publicerad 07:00, 15 sep 2018

Det har varit ett riktigt rekordår för äpplen.

Men vad ska man egentligen göra med skörden? Äppelmust eller äppelpaj är två förslag – men vad gör man om man faktiskt har för mycket frukt som i stället ligger och ruttnar?

SEOM, Sollentuna Energi AB, uppmanar nu trädgårdsägare att lämna in överblivna äpplen till avfallsbolaget SÖRAB som i sin tur ser till att frukten omvandlas till biogas på E.ON:s biogasanläggning i Högbytorp.

Biogasen kan sedan användas som bränsle till fordon.

– Bland annat går Sollentunas sopbilar på biogas, men det går även att använda till personbilar och bussar. Ett kilo äpplen ger exempelvis biogas för två kilometers bilkörning, säger Kristina Sjöblom, avfallsstrateg på SEOM.

Som privatperson kan du lämna äpplena på SÖRAB:s anläggningarna som finns i bland annat Hagby i Täby och Smedby i Upplands Väsby.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Här körs tusentals coronatester ut till stockholmarna

Nyheter Varje morgon köar taxibilar på det gamla mässområdet i Tureberg Varje vardagsmorgon rullar omkring 1 000 taxibilar in på det gamla mässområdet i Tureberg. En efter en glider de fram till en liten ”byggfutt”, drar ner rutan, och får en låda med hemtester och...onsdag 2/12 5:30

Tonårsföräldrar kraftsamlar för ökad trygghet

Nyheter "Alla är jättemåna om att vi ska få igång något nu" Förra veckans digitala möte om vad som kan göras i Sollentuna för att minska ungdomsvåld och otrygghet blev lyckat. Och det mynnade ut i att åtta lokala grupper ska bildas och peka på fem kortsiktiga...tisdag 1/12 15:15

Åtal: Skickade 800 kränkande sms till kvinna

Nyheter Mannen ska även ha dykt upp på hennes jobb och bytt lås i hennes lägenhet. En man i 30-årsåldern åtalas för bland annat fyra fall av ofredande, skadegörelse och egenmäktigt förfarande riktat mot en kvinna i Rotebro.tisdag 1/12 11:10