
När Lennart flyttade in i huset 1979 stod 6-7 äppleträd och väntade. Nu finns här 49. Foto: Maria Lilja
Äppelkungen i Duvbo har 115 sorter på tomten
Hemma i Lennart Svahns villaträdgård i Duvbo finns 115 äppelsorter. Och han kan namnet på dem alla. – Det är väl lite av en galenskap, men det är en del av mitt liv. Det är väl ålder eller ork som kommer att sätta stopp, säger han.
- Nyheter
- Publicerad 07:53, 16 sep 2018
Lennart Svahn sträcker sig efter ett äpple i den tunnel av äppelstammar som bildats över stigen intill det röda stora trähuset i Duvbo. När han delat på det är fruktköttet rött.
– Det är ett finskt rött vinäpple, förklarar han.
Det finska röda vinäpplet har fått sitt namn efter färgen på sitt fruktkött. Foto: Maria Lilja
Samma sort har han även trätt en flaska över när frukten var kart, låtit det växa inne flaskan och sedan hällt sprit på. Nu doftar det sött av den mörkorangea drycken.
När Lennart och frun Lena flyttade in1979 stod 6-7 äppleträd och väntade på dem. Nu finns här 49 – och totalt 115 olika sorters äpplen inympade på olika grenar. Varje gren är noga utmärkt med en egen liten metallbricka, fäst i ståltråd, med namnet på äpplet som växer just där.
Varje inympad gren har en metallbricka med namnet på äpplet som växer där. Foto: Maria Lilja
Men även ståltråd kan ju rosta så Lennart har för säkerhets skull noga ritat av alla träd på tomten i en vit ritbok där man kan se alla grenar som ympats in.
– Vi har alltid varit trädgårdsintresserade och jag har snöat in på äpplen. Det är väl lite av en galenskap, men det finns väl också värre saker att intressera sig för, säger Lennart och klättra upp i en rabatt och fram till Flower of Kent- trädet där samma sorts äpple växer som Isac Newton fick i huvudet när han upptäckte tyngdlagen.
Lennart har ställt ut alla sina äpplen på långa rader utmed garaget. Och även gjort egen äppelsprit på dem, genom att trä en flaska över kartet och låta äpplet växa sig stort inuti. Foto: Maria Lilja
Alla landskapsäpplen på ett träd
År 2000 var Lennart med och startade Sveriges Pomologiska Sällskap, vilka värnar om svenska frukter och gamla äppelsorter. I dag har de över 900 medlemmar.
Visste ni att alla landskap har ett eget landskapsäpple? Lennart har dem alla 25 inympade på ett litet äppelträd på tomten.
Tröttnar du aldrig på äpplen?
– Nej, konstaterar Lennart. Vi äter dem, gör mos, kokar till chutney och så har vi i år mustat 148 kilo till 18 bag-in-boxar med must som står i källaren.
På flera av de inympade grenarna växer det gigantiska Duvboäpplet som mäter dryga 10 centimeter på höjden och kom till av en mutation någon gång på 1990-talet (mer om detta i faktarutan).
Förra året gav Ingrid Marie-trädet fem äpplen. Året innan det 465 – Lennarts svärfar räknade dem alla. I år dignar trädet åter av de små röda äpplena. Foto: Maria Lilja
– Alla äpplen är korsbefruktade och unika. När en humla kommer med pollen till en blomma som sen blir ett äpple så blir kärnorna i det unika. Blir de sen till ett träd så utvecklas en helt ny sort, säger Lennart och visar Oranieträdet där 39 sorters äpplen växer. Bland annat Bullerhus.
– Det heter så för att när frukten är mogen så kan man ta ett äpple och skaka på det, då skramlar kärnorna där inne. Och där uppe, säger Lennart – och pekar uppåt äppeltunneln igen – växer Gubbäpplet – det är så mjukt att man kan äta det även utan tänder.
Duvboäpplet kom till genom en mutation, och är verkligen i en storlek för sig. Foto: Maria Lilja
Finns det något äpple du jagar?
– Det finns några sorter från Västergötland som jag saknar. En del finns beskrivna i böckerna men är inte återfunna. Och en del finns – men jag vet inte var än.
Jakten på ytterligare äppelsorter fortsätter.