Dagsförsäljningen av nära 60 000 äpplen, förutom lådor med must, kräver bastanta kundvagnar, rättare sagt – skottkärror. Foto: Sven-Åke Haglund

Äppelfest på Grönsöö

En tvekan inför de traditionella äppeldagarna på Grönsöö vändes till All time high. På en enda dag under veckoslutet, den inledande fredagen, lastades 7,2 ton äpplen in i bakluckorna på slottsparkens parkering.

  • Publicerad 09:01, 29 sep 2020

Enbart fredagens försäljningsrekord motsvarar vad vi en del år levererat under hela marknaden

– Vi hade ändrat upplägget för att vara coronasäkrade, berättar Jacob von Ehrenheim på Grönsöö slott.

Han fortsätter:

– Allt gjordes för att köer eller folksamlingar skulle undvikas. Istället för ett stort kvadratiskt tält hade vi äppellådorna uppställda i ett trettiotre meter långsmalt dito som besökarna passerade igenom.

Trycket blev ändå så stort att det uppstod en brist. På skottkärror. Den som varit på Grönsöös äppeldagar vet att skottkärrorna fungerar som kundvagnar.

En kasse äpplen väger sina modiga kilo, för att inte säga låda efter låda med must.

– Enbart fredagens försäljningsrekord motsvarar vad vi en del år levererat under hela marknaden, säger Jacob von Ehrenheim.

Jacob berättar att det länge fanns en tvekan om att genomföra äppeldagarna under pandemin:

– Vi hade kaffestugan stängd, ingen visning av slottet, och inget föredrag om äppelodling.

Serveringen, som sköttes av Happy Food Truck, hölls utomhus i slottsparken. Intill borden under höstvackra träden fann vi också Eva Eldh från Salnecke Drycker, som sålde glögg:

– Självklart gjord på äpplen. Vi har deltagit på grönsöödagarna under många år och ser att intresset för naturliga äppelprodukter bara ökar och ökar.

För den som undrar: Fredagens rekord 7,2 ton motsvarar nära 60 000 äpplen. Grönsöös äppelodling är Sveriges äldsta med anor från 1600-talet. Antalet träd 12 000.

Får fängelse för penningtvätt

Nyheter Enköpingsbo. Döms till 1 år och 6 månader En man hemmahörande i Enköpings kommun, döms till fängelsestraff efter att ha tagit emot och skickat vidare pengar i syfte att dölja att pengarna kom från brottslig verksamhet.måndag 19/10 13:19