Christer Falk åker till återvinningscentralen i Bromma varje vecka för att lämna frukt. Foto: Anna Z Ek

Äppelår – då köar Brommaborna till fruktcontainern

Återvinningscentralen i Bromma luktar inte sopor. Den luktar äpplen. Hit åker Brommaborna i skytteltrafik med fallfrukt för att hindra trädgårdarna att svämma över.

  • Publicerad 16:57, 17 sep 2018

Ingrid Marie, Signe Tillisch och Cox Orange. 2018 har visat sig vara ett riktigt rekordår för äpplen. Det visar sig inte minst på återvinningscentralen i Bromma.

– Jag åker hit en gång i veckan, säger Anita Harriman och tippar en stor plastbalja ner i den blåa containern.

Anita Harriman lämnar äpplen på återvinningscentralen. Foto: Anna Z Ek

Upplägget med att samla in fallfrukt infördes på försök 2013 och ett år senare hade 116 ton frukt samlats in. I augusti i år har drygt 41 ton frukt lämnats in.

– Det är enormt mycket. Vi har redan fått in 40 procent av det vi fick hela förra året bara nu i augusti, säger Alexandra Fleetwood på Stockholm Vatten och Avfall. 

De ruttna äpplena – för det är mest äpplen – omvandlas till fordonsgas. Hundra kilo äpplen ger biogas till 18 mils körning för personbilar.

– För de här äpplena så kan vi köra 1,9 varv runt jorden i en medelstor biogasbil, säger Alexandra Fleetwood.

”Vi krattar och plockar varje morgon”

Fallfrukt från Brommas trädgårdar blir till biogas efter de lämnats in på återvinningscentralen i Bromma. Foto: Anna Z Ek

Marianne Falk och Christer Falk har sex äppelträd på sin trädgård och måste, trots att de skänker hink efter hink med äpplen till barn och barnbarn, åka hit för att lämna sina äpplen efter rekordskörden.

– Barnbarnen lämnade in äpplen till ett musteri och fick 17 stycken bag in box med must, så mycket äpplen har vi. Vi krattar och plockar varje morgon, säger Marianne Falk.

Även om Marianne och Christer är glad för sina generöst dignande träd så är de också tacksamma över sin återvinningscentral.

– Det finns ju en gräns för hur mycket äpplen man klarar av, säger Christer Falk.