App visar när vägfärjan går

Missat vägfärjan någon gång för att du inte har koll på tidtabellen? Nu finns det en app som kan råda bot på det. Bakom tjänsten, som än så länge är gratis, står Vaxholmsbon Carl Pike.

  • Publicerad 08:13, 11 jul 2016

– Det var väl delvis ett eget behov som gjorde att jag kom på idén. Även om man jobbar och bor här så är det lite klurigt att komma ihåg om det är kvarts- eller halvtimmestrafik på färjan, säger Carl Pike.

Till vardags arbetar Carl som befälhavare på vägfärjan Aurora på Blidöleden. Det har nu gått två år sedan han kom på idén att skapa tidtabellsappen för Trafikverkets alla vägfärjor.

Appen ”Tidtabellen” rymmer inte bara tidtabeller för 40 vägfärjor utan också uppdaterad information om trafikstörningar och en kartfunktion som ger vägbeskrivningar och talar om hur lång tid det tar att köra till färjan från den plats man befinner sig.

– Många stressar ju och kör för fort för att hinna till färjorna, men nu kan man planera bilfärden så att det inte blir så bråttom, säger Carl Pike till Mitt i.

I början av året fanns den första ”skarpa” versionen av appen nedladdningbar för Iphone. Planer finns även på en version för Android. Carl Pike berättar att arbetet med att skapa mobilapplikationen blev mer omfattande än han först tänkte sig när han startade.

– Jag trodde nog att det var enklare än det var, säger han, men berättar också att arbetet har bedrivits i ”hobbyfart”.

Via en annan färje-app fick han först tag på en person som utvecklar mobilapplikationer för smarta mobiltelefoner – David Wahlberg. Själv står Carl Pike för idén, intresset och kunnandet om vägfärjor.

Innehållet – tidtabeller till Trafikverkets alla vägfärjor och aktuella trafikstörningar får de från en databas som Trafikverkets färjerederi har.

Sedan den första versionen av appen blev tillgänglig för allmänheten i januari har lite över tusen personer laddat ner den.

Några pengar har de två ännu inte tjänat, för appen är än så länge gratis.

– Hittills har den mest kostat tid – plus kostnaden för att ha ett Applekonto och starta bolaget, säger Carl Pike.

– Men vi tror stenhårt på den, så i framtiden kanske vi kan ta lite betalt.

Fakta

Landets fem största* vägfärjeleder

1. Svanesundsleden

2. Hönöleden

3. Kornhallsleden

4. Vaxholmsleden

5. Ljusteröleden

*avser totalt antal turer 2015.

2015 transporterade Färjerederiets vägfärjor 22 miljoner passagerare och 12 miljoner fordon.

Källa: Trafikverket/Färjerederiet
Visa merVisa mindre