App gör återvinning enklare

Tanken på att kunna bli av med sitt skräp som genom ett trollslag ledde Lidingöbon Anders Lövbrand till en ide för en ny app.

  • Publicerad 07:00, 6 maj 2016

Sedan slutet av mars har appen Tiptapp testats på Lidingö. Den har fått sina användare främst genom sociala medier. Att det blev test på just Lidingö beror till viss del på att Anders Lövbrand, en av den fyra grundarna, bor på ön.

– Jag har varit på Stockby på lördagar och sett köerna där och paniken i folks ögon. Det är förknippat med ångest för många att åka till tippen. Det är lätt att lägga saker i garaget i stället, och det beteendet vill vi försöka ändra.

– Vi tycker att återvinning kan effektiviseras. Om man ändå ska till Stockby och kanske har hyrt en släpvagn, då kan man passa på att ta med någon annans grejer och på köpet tjäna en slant, säger Anders Lövbrand.

Tjänsten går till så att man tar en bild på det man vill få hämtat och kört till återvinning, lägger upp den i appen tillsammans med ett pris. Den som nappar på erbjudandet kommer och hämtar sakerna, kör till återvinning och dokumenterar att uppdraget är slutfört. Först då betalas pengarna ut. Av alla transaktioner som går genom appen tar företaget 10 procent.

Hur kan man vara säker på att sakerna återvinns och inte dumpas?

– Den som har hämtat får dokumentera det med bild och gps-koordinatorer. Som annonsör får man respons och även möjlighet att ge betyg på hur väl uppdraget utfördes, säger han.

Snart ska företaget, som ett av Svenska handelskammaren utvalda företag, till London för att lyfta fram sin idé och försöka få finansiering för etablering där.

– Jag har själv bott i London och behovet är tydligt. Men härnäst ska vi sprida appen i Stockholm. Faktum är att man tekniskt sett redan kan använda den överallt, säger Anders Lövbrand.

Sörab, som driver återvinningsstationen i Stockby är positiv till tjänsten. Man har träffat företaget och gett feedback på appen.

– Idén är bra, vi välkomnar allt som gör det lättare att göra rätt, säger Beatrice Tjärnhell, projektledare på Sörab.