Sedan fyra veckor bevakar två väktare apoteket på RInkebysvängen. Men i längden är det ekonomiskt ohållbart, och nu kan apoteket stängas. Foto: Carlos Montecinos

Apoteket måste vaktas

Efter en rånvåg kan Apoteket på Rinkebysvängen nu tvingas stänga. – Situationen är inte längre hållbar, säger Magnus Wallin försäljnings- och säkerhetschef hos Apoteksgruppen.

  • Publicerad 18:54, 16 mar 2014

När två maskerade män med ­pistolliknade vapen hotade personalen i apoteket på Rinkebysvängen den 11 februari var det det tredje rånet de senaste fem månaderna.

Varken övervakningskameror eller slutna kontanthanteringssystem har avskräckt rånare.

Sedan fyra veckor arbetar två väktare i apoteket.

– Det kostar oss hundratusentals kronor och vi kommer inte att ha råd att fortsätta med det, säger Magnus Wallin, Apoteksgruppens försäljnings- och säkerhetschef.

Nu står företaget vid ett vägskäl.

– Vi kan komma att behöva stänga apoteket, vi ska ta beslut om det den närmaste tiden, situationen som den ser ut nu är inte länge hållbar, säger Magnus Wallin.

Att ha väktare har varit en förutsättning för att överhuvudtaget kunna ha öppet senaste tiden, enligt honom.

Fyra anställda som tidigare arbetat i apoteket har begärt omplacering. De vill inte längre arbeta i området. Minst en av dem genomgår rehabilitering efter att ha utsatts för ett rån.

– Att få en kniv mot halsen och bli hotad till livet är väldigt dramatiskt och det tar långt tid att återhämta sig ifrån. Det tror jag inte alltid att de som begår brotten förstår.

Även Rinkebys andra apotek på torget har utsatts för tre rån det senaste halvåret. Polisen har därför höjt bevakningen kring apoteken. De misstänker att det är samma personer som slagit till mot båda apoteken flera gånger och minst en person har förhörts misstänkt för rånen.

Enligt Bo Sundin (M) ordförande i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd, har de uppmärksammat medborgarvärdar och fältare på problemen och bett dem öka närvaron i området.

Frivilliga organisationen Tro hopp och Kärlek, som är en del av Folkets informationsförening, vaktar sedan drygt tre veckor på eget initiativ utanför apoteket på torget i Rinkeby. Förra veckan planerade de också att börja närvara utanför apoteket vid Rinkebysvängen.

– Vi gör det för våra föräldrar och boende i området, vi vill inte att apoteken ska flytta, säger Anas Tafraouti.

Ska medborgare själva behöva ta ansvar för att skydda butikverksamheter och utsätta sig för risk?

– Vi ser dem som ett bra komplement till det vi redan gör i stadsdelen och inte i stället för någonting annat, säger Bo Sundin (M).

Både Bo sundin och närpolischefen Jörgen Ohlsson anser att nuvarande läget i stadsdelen är oacceptabelt.

– Det ska inte behöva vara så att medborgare vaktar utanför butiker, men nu har vi hamnat i det här läget och det kan vara bra om många kan vara med och hjälpa till, säger Jörgen Ohlsson.

Fakta

Kraftig ökning av apoteksrån

2013 rånades 25 apotek i landet.

2012 var siffran 8, vilket var färre än de tidigare två åren.

I första hand är rånare ute efter läkemedel, i andra hand kontanter.

Källa: Sveriges Apoteks­förening

Visa merVisa mindre